Corona & de dilemma’s

Ook zo moedeloos (of gewoon moe) van al het Coronanieuws de hele dag en overal? En dat dus inmiddels ook al een ruime vier weken. Maar het is helaas niet anders en bovendien: last van het nieuws hebben is één, er echt ziek van zijn is toch een heel andere dimensie!
Als ondernemer kijk je toch (en misschien wel vooral) naar de financiële gevolgen voor je broodwinning. De organisatie van Registeraccountants (SRA) peilde onder haar leden hoe zij dat zagen voor hun klanten en dit (pdf) was het resultaat. Oei!
Boze teleurgestelde ondernemers zijn er inmiddels ook, actie!
De dilemma’s zijn natuurlijk ook groot. Hoe lang gaat het duren? Hoe erg gaat het worden? Kan ik het zonder hulp uitzingen (en hoed dan?) of heb ik hulp nodig? En zo ja, welke dan? En wat betekent die hulp?

De overheid schiet dus te hulp met een heel palet aan maatregelen en dat is mooi. Wat minder mooi (maar ook wel begrijpelijk) is dat die regelingen zo ongeveer iedere dag veranderden en nog steeds blijven veranderen. Er was vorige week een dag waarop de in mijn vakgebied actieve media 88 (ja, 88! In één dag) veranderingen in mijn mailbox zetten. Toen ben ik dus maar even opgehouden met alles lezen, niet te doen. Inmiddels ben ik weer aan het bijhouden geslagen want het beeld wordt wat rustiger.
Wel interessant om te lezen: zo ’n 40% van de ondernemers laat alle steun aan zich voorbijgaan. En ondernemers vinden blijkbaar de Tozo en de TOGS de meest relevante hulpmiddelen.

Beginnen we dus maar weer even bij het begin. Waar kun je zelf volledige en actuele informatie vinden over hoe de regelingen er (vandaag) voorstaan? Ik gaf er twee weken geleden twee en die doen het nog steeds prima:
https://www.accountancyvanmorgen.nl/corona/
https://www.taxlive.nl/nl/dossiers/coronavirus/
En de KvK doet natuurlijk zijn best.
Dit schema (pdf) geeft een kort overzicht van wat er is aan hulp.

Ik merk bij klanten ook hier een dilemma: wat te doen. Wel? Niet? Welke?
Ik zie het zo:
Eerste stap: maak een plan (zie dit blog, 2 weken geleden)!
Eerste vraag: heb je echt steun nodig? Zo ja: doen! Zo nee: niet doen. Twijfelgeval: doen.
Tweede vraag: welke steun dan? Kijk naar wat er kan, mag en wat je het beste kunt gebruiken. Zo nodig kijk ik graag met je mee.
Wat ik langzaamaan ook begin te zien is dat veel van die steunmaatregelen weliswaar nu zonder al te veel controle en snel worden verstrekt, maar dat er later wel degelijk (een vorm van) controle gaat komen terwijl er eigenlijk nog nauwelijks bekend is wat de criteria precies zijn, of gaan worden. Voorlopig lijkt mij vooral de Tozo-regeling (‘bijstand’ via de gemeente) een moeilijk geval te worden: nu wordt er niet gekeken naar het inkomen van een partner en/of aanwezig vermogen, straks wel? En hoe ga je straks aantonen wat de schade was? Ik voorzie nog wel wat ingewikkelde toestanden….