Leuk wetenswaardigheidje: NL had eind 1e kwartaal 2015 een staatsschuld van ongeveer 459 Miljard (en iedere seconde komt er nu ongeveer € 480 bij). Gemiddeld per Nederlander (iedereen en alles meegeteld, dus ook baby’s en 100+ ‘ers) dus ongeveer € 27.000 aan schuld. Wat dus onze ‘schuld’ is weten we nu, maar wie heeft ons dat geld eigenlijk geleend?
Dat heeft het CBS deze week uitgezocht en het resultaat staat hier. We zijn als land blijkbaar een veilig land om geld te stallen: het grootste deel van al dat geleende geld komt uit het buitenland en sinds ongeveer 1999 wordt dat buitenlandse aandeel alleen maar steeds groter.
Maand: juni 2015
Blockchain: gaan we dat straks allemaal doen?
De (de!) Belastingbrief is er – en alweer deels verscheurd
Bij de post, deze week: de (ja dus, de!) brief van StasFin Wiebes over de nieuwe opzet van de belastingregels die vanaf 2016 moeten gaan gelden. Inmiddels is wat er in die brief staat totaal bedolven onder lawines meningen van (oud-)politici, journalisten, nitwits, commentatoren en protesten van belangenbehartigers van zeer divers pluimage (kappers, kunstenaars, bouwvakkers, Joop van den Ende (gezien bij Jinek? Bizar), …) en loopt er dus van alles door elkaar heen te schreeuwen. Grappig, en tegelijk nogal verwarrend allemaal.
Wat staat er nou eigenlijk in die brief zelf?
28 juni 2015: update met de laatste info.
04 juli 2015: en een nieuwe update…
Lees meer..De (de!) Belastingbrief is er – en alweer deels verscheurd
De IBAN-converter is terug
Misschien inmiddels alweer vergeten? Sinds begin 2013 werken we (moeten we werken, van de EU) met de IBAN-rekeningnummers.
In het begin hielpen de banken ons daarbij nog door alle rekeningnummers automatisch om te zetten in die niet-te-onthouden lange en ingewikkelde codes. Maar dat (helpen) mocht niet meer (ook van de EU, NL had al een extra verlenging) vanaf eind 2013. Dat moesten we zelf gaan regelen, hoe werd er helaas niet bij verteld. En je kon erop wachten: dat gaat dus nogal eens fout met geld dat op een ‘verkeerde’ bankrekening terecht komt en zie het dan nog maar eens terug te krijgen…. Op internet verschenen daarna nogal wat niet altijd even betrouwbare sites waar je dat omnummeren kon doen. Met soms nogal dramatische gevolgen omdat sommige sites gelijk de gebruiker ook even wat extra nuttige info voor hun ‘activiteiten’ ontfutselden.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald…. Na lang aandringen mochten de banken het conversieprogramma weer online zetten. Zucht (van verlichting). Hier staat het.
Het mes gaat in de partner-alimentatie
Zat er al wel een tijdje aan te komen: de partner-alimentatie gaat ingrijpend op de schop. Niet (om misverstanden te voorkomen) de alimentatie voor de kinderen, die is al fiscaal kortgeknipt in 2015.
De alimentatiereglingen voor “de ex” worden in de plannen (plannen…, dus nog even wachten!) behoorlijk gekortwiekt. RtlZ vat de plannen hier samen. De nieuwe plannen gaan dus niet gelden voor nu al betalende exen, die regelingen blijven gewoon in stand.
Auto’s ……
Er is geen populairder gespreksonderwerp aan mijn spreektafel dan de auto! Ja, echt! Auto en fiscaliteit, wel te verstaan (want verder heb ik er echt niet zo ’n verstand van…. 😉).
Ook wel logisch, de auto staat in de top-3 van de grootste bedrijfsmatige kostenposten (leuk prijsje beschikbaar voor degene die de andere twee raadt!). En het is natuurlijk ook een onuitputtelijke bron van ergernis over de grijpgrage fiscus. Dat gaat de komende jaren wel/niet anders worden: StasFin Wiebes heeft aangekondigd dat hij de (alle!) fiscale regels rond auto ’s gaat veranderen. Z24 vat het hier allemaal samen. Conclusie in het kort: of nu een auto kopen, of ruim na 2017 (als de plannen in deze vorm doorgaan tenminste).
Ook aardig van Z24: onderzoekje naar de prijzen van 2e handsjes.
Tax rulings; pfoee, dat zijn er veel!
Voor ons als ‘gewone’ ondernemers is een ’taks ruling’ onbekend terrein. Logisch ook: voor hen (ons 😉 zijn die rulings een onbereikbaar vakantieland met gratis ijs, drank en mooie stranden. Tax rulings is iets voor hele grote en internationale ondernemingen met vestigingen in meerdere landen.
‘Accountancy Vanmorgen’ heeft uitgevist dat onze StasFinnen vanaf 1991 niet minder dan 14.691 ‘fiscale dealtjes’ gesloten hebben met dit soort bedrijven (dat zijn er dus gemiddeld ruim 600 per jaar; ze hebben het er maar druk mee). Dealtjes over hoeveel winstbelasting die grote jongens en meisjes in NL mogen betalen (wat natuurlijk minder is dan ze zouden moeten betalen – waarom anders een deal). Misschien toch eens bellen? Vanuit een nevenvestiging in Kleef? Of misschien in Marbella (vanwege het weer?).
Hoera! We groeien weer!
Eensgezind waren ze afgelopen week, de twee grote (DNB & CPB)zwaargewichten uit het financiële overheidskwartier. Het gaat weer goed met ons (althans: onze welvaart): de economie groeit weer stevig in 2015, +2%. Mooi! Toch?
Jazeker: heel mooi. En als extraatje maakte onze regering ook bekend dat ze ‘overwegen’ ons allen een belastingverlaging van 5 miljard toe te schuiven. Dubbel mooi dus! Of niet dan?
Nieuw belastingsysteem in de maak
Het gonst al een paar jaar rond, maar nu gaat het ineens snel (zo lijkt): ons belastingsysteem moet op de schop. Het is ‘ouderwets’ en ‘niet meer van deze tijd’. Het huidige systeem (de ‘Boxen’) stamt al uit 2001. Het systeem ervoor (‘Oort’) hield het minder lang vol (van 1991-2000), net als het systeem daarvoor (1983-1990).
Eerst leek het alsof de regeringspartijen het helemaal eens waren, maar dat viel ineens toch tegen. Vreemd is dat niet: de politieke verschillen tussen VVD en PvdA zijn behoorlijk groot, zeker als het om belastingheffing gaat. Wat hielp (nou ja, leek te helpen dus) was dat het zoveel beter ging met de economie, en dus ook met de inkomsten uit belastingen, dat de politici alle politieke pijntjes daarmee konden verdoven, maar (tot nu toe) helaas…..
Een paar inkijkjes in de nieuwe plannen zijn stiekem al wel gegeven.
Belasting Box 3 omlaag?
Interessant nieuws uit de Haagse politieke spelonken: er wordt serieus nagedacht over het verlagen van de belastingheffing op vermogen (de inmiddels beruchte Box3-belasting, de Vermogensrendementsheffing’).
De belastingheffing op vermogen gaat al sinds het begin van het Boxenstelsel (2001) uit van een rendement van 4% en daarover wordt dan 30% Inkomstenbelasting geheven; anders berekend: 1,2% Inkomstenbelasting betalen over het vermogen (minus de vrijstelling).
Maar 4%? Dat haalt toch niemand? Nou niemand: de rendementen op aandelen zijn de laatste jaren aanzienlijk hoger (geweest?) dan die 4%. Maar toegegeven, als je je geld op een spaarrekening had staan mocht je de laatste jaren al heel blij zijn met een procentje op 1 a 1,5 rente en dan is 1,2% belastingheffing wel heel erg veel. Zeker als je er ook nog de inflatie bij betrekt.
Maar: misschien wordt het vanaf 2016 dus (aanzienlijk?) minder, die belasting op vermogen. Zul je zien dat de rente dan weer stijgt…… ;-).