De (de!) Belastingbrief is er – en alweer deels verscheurd

Bij de post, deze week: de (ja dus, de!) brief van StasFin Wiebes over de nieuwe opzet van de belastingregels die vanaf 2016 moeten gaan gelden. AdNWeb TollenaarsInmiddels is wat er in die brief staat totaal bedolven onder lawines meningen van (oud-)politici,  journalisten, nitwits, commentatoren en protesten van belangenbehartigers van zeer divers pluimage (kappers, kunstenaars, bouwvakkers, Joop van den Ende (gezien bij Jinek? Bizar), …) en loopt er dus van alles door elkaar heen te schreeuwen. Grappig, en tegelijk nogal verwarrend allemaal.
Wat staat er nou eigenlijk in die brief zelf?
28 juni 2015: update met de laatste info.
04 juli 2015: en een nieuwe update…


Dé brief
Het zijn maar 6 kantjes, dus gewoon even zelf lezen is te doen (hup!).
Het moet eenvoudiger, begrijpelijker en beter uitvoerbaar (jaja, dat hoor ik al decennia, bij iedere belastinghervorming weer opnieuw. Maar goed, het is en blijft een nobel streven). En arbeid moet goedkoper (door er minder belasting in te verstoppen); misschien (hangt af van je politieke mening) ook een nobel streven?! Oh ja, en er is 5 miljard ’te verdelen’ (minder ophalen, bedoelen ze dan eigenlijk) en met dat alles wil de overheid de groei van de economie bevorderen. Mooi toch?

Hoe dan?
Op blad 2 van de brief staan de hoofdlijnen, waaruit ik dan weer de belangrijkste vis. Verhoging (“intensivering”? Pardon?) van de arbeidskorting en – kijk daar zit een giftig addertje onder het gras voor degenen die niet of weinig ‘arbeiden’ – volledige afbouw van de algemene heffingskorting. Kijk eens op je eigen aanslag Inkomstenbelasting en dan zie je waar ze het over hebben. Daarnaast worden de heffingsschijven wat opgerekt waardoor iedereen (en dan vooral degene met een middeninkomen) wat minder aan Inkomstenbelasting kwijt is. Er wordt links en rechts nog wat extra geld uitgedeeld (netjes verdeeld tussen ‘links’ en ‘rechts’) en er worden ook nog even de al gemelde veranderingen in de autobelastingen en de Box3-heffing (brrrrrrr…. forfaitaire maatstaven, back to the 80’s) genoemd.
Dat allemaal samen zou ‘ons’ dan jaarlijks per werkend persoon rond de € 800 netto extra moeten opleveren. En dat gaan we dan uitgeven en dat is goed voor de economie, ingewikkelder is het niet. Toch?
Tot zover de harde plannen waarover blijkbaar al voldoende overeenstemming bestaat in het Haagse (durf hier als partij ook maar eens tegen te stemmen).

En toen?
Eigenlijk houdt het echte plan hier dus op en gaat de StasFin verder met het opsommen van allerlei andere voorstellen en ideeën. Nogal lastige voorstellen: daarover zal nog menig woordje ‘gewisseld’ worden en de lobbyisten hebben hun tekstverwerkers, telefoons en rekentuig al in de aanslag.

Over de ‘uniformering van de btw’ bijvoorbeeld (GroenLinks wil hier al niet aan meedoen, hoorde ik net op het Journaal en in de Volkskrant van zaterdag staan ook al forse kritieken). Uniformering? Daarmee wordt bedoeld dat allerlei nu met 6% Btw belaste zaken naar de 21%-heffing moeten. Het lage btw-percentage (6% dus) is van toepassing op van alles en nog wat en zeker niet alleen op voeding. In mijn naslagwerk Btw zijn voor het opsommen van alles wat onder de 6% valt 52 bladzijden nodig (in 7-punts letter). Kappers, schoenmakers, kunstenaars & artiesten, stucadoors; ze vallen (meestal) onder die 6%. Dat geldt ook voor onder andere hotels, actieve sportbeoefening, boeken, kranten & weekbladen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je ziet het al voor je? Het Malieveld vol met protesterende journalisten, stucadoors, artiesten, hotel- en B&B-exploitanten? Gezelli! Al die dingen en diensten van 6% naar 21% ophogen levert natuurlijk aanzienlijke extra belastinginkomsten op (en prijsverhogingen)en die gaan wij dan allemaal (terug)krijgen via de Inkomstenbelasting. En dat gaan we weer uitgeven en dat is ….
Dan is er ook nog het idee (plan) om gemeenten de gelegenheid te geven meer belasting(en) te gaan heffen waardoor die gemeenten minder geld nodig hebben van ‘Den Haag’ en dat geld door ‘Den Haag’ dus aan ons doorgegeven kan worden. En dat geld gaan we dus ….
Deze zaken (en wat men maar verder nog kan bedenken en willen) is dus wat nu in de achterkamertjes wordt besproken. Iemand nog andere ideeën? Mail, bel, schrijfbrief, fax, whatsapp, sms, twitter, facebook! Nu kan het nog. Ik draai maar weer een gouwe ouwe op mijn platenspeler, toen was ik 12 en wist nog niet beter.

En dus?
Tja. Het eerste deel van de voorstellen zal wel (op de een of andere manier) doorgaan, vanaf 2016. Maar hoe precies? Dat weten we nog niet. Reden om de financieel-fiscale huishouding nu al te veranderen is er nog lang niet. Rond Prinsjesdag zal er wel meer duidelijkheid komen en dan is er nog tijd genoeg om te gaan sleutelen aan allerlei zaken. Wordt vervolgd…… Ik krijg trouwens erg de indruk dat het onze regering niet zo heel veel interesseert of die btw-plannen en het plan om te schuiven naar gemeentelijke belastingen het niet halen.

NB, want toch opvallend: met de Toeslagen en de Algemene Heffingskorting werd begin deze eeuw feitelijk een soort basisinkomen ingevoerd. Dat wordt met deze plannen grotendeels weer ongedaan gemaakt. Tijd voor een andere gouwe ouwe…., maar dan anders. Of toch niet?

Update (28 juni 2015)
StasFin Wiebes heeft inmiddels een brief (pdf) geschreven met daarin de effecten van de belangrijkste belastingmaatregelen (dus exclusief de mogelijke btw-veranderingen en gemeentelijke inkomstenbelastingen). Altijd mooi, dit soort berekeningen. Met ook een mooie puntenwolk.
Conclusie: niemand wordt er slechter van en veel mensen (werkenden!) krijgen in 2016 meer geld te besteden, het kan oplopen tot € 800 p/p p/jr. Los van het antwoord op de vraag of dit ook gaat kloppen (je weet wel, voorspellingen van de overheid…… en in 2016 zijn er ook verkiezingen). En er gaan meer banen komen door dit plan.
Nog niet uitgeven, dat extra geld! Leuke plannetjes maken mag wel 😉
De nieuwe belastingregels voor auto ’s gaan er hoogstwaarschijnlijk ook wel komen, net als de andere (deels lagere) belastingen op vermogen.

Oh ja, en de btw-plannen? En de verschuivingen naar gemeentelijke belastingen? Voorlopig nog even niet.

Update (05-07-2015)
Inderdaad: de btw-aanpassingen gaan (waarschijnlijk – want zeg nooit nooit in de politiek) niet door. Althans niet nu, en tot de verkiezingen in 2016. Daarna worden die plannen weer uit de kast gehaald, als ik goed luister.