Het WOZ-circus is weer in town

Het is net als met de kermis, of Sinterklaas, of Pasen, of…. Nou ja, alles wat jaarlijks ‘vanzelf’ langskomt: de nu weer rondwandelende nieuwe WOZ-taxaties. En vooral erbij horende Ozb-aanslagen worden goed gelezen want die kosten geld. Nogal wat huiseigenaren zitten er ieder jaar weer nadenkend naar te kijken, want: Huh? Hoe komen ze nou weer aan die waarde?

Hoe alle andere gemeenten dat doen weet ik ook niet precies, maar ik neem aan dat het bepalen van de waarde daar niet anders gaat dan in Nijmegen.
De taxateurs gaan echt niet alle panden langs om te kijken. Ze schatten de waarde op basis van de verkoopopbrengst van (ongeveer) gelijksoortige panden en nemen vervolgens aan dat de bij die panden behaalde prijs ook wel voor jouw huis zal gelden. Geen rare manier van werken natuurlijk, en wel zo makkelijk ook. Behalve dan als die (ongeveer) gelijksoortige panden alles behalve gelijksoortig zijn, dan werkt dit systeem toch wat minder goed niet.
In Nijmegen kun je wat doe-het-zelven door bij de gemeente het taxatieverslag op te vragen, daar staan die vergelijkbare panden opgesomd.
Maar eerst: kijk in dat taxatieverslag eens of de uitgangspunten over je eigen pand wel kloppen (aantal m2, aantal m3, losstaande schuren e.d.). Die gegevens haalt de gemeente bij het kadaster, dus als die gegevens niet kloppen moet je daar wat dieper gaan graven.
Wat je vervolgens kunt doen is eens rondsnuffelen bij panden in jouw buurt die je zelf als (ongeveer) gelijkwaardig beschouwd: wat is daar de WOZ-waarde van? Ja, dat kun je tegenwoordig zelf via het WOZ-waardeloket (een soort ‘gluren bij de buren 2.0’ is dat wel natuurlijk, maar het is nou eenmaal 2019, dus ach….).
Heb je dat allemaal gedaan en ben je niet tevreden? Dan kun je dus bezwaar tegen die waardebepaling maken, je gemeente vertelt je vast hoe je dat moet doen (let wel op de termijnen!) en anders: het stikt op internet van de sites die je daar ‘gratis’ mee willen helpen (gratis, jaja).
Is het dan belangrijk, die WOZ? Zekers.
In de eerste plaats natuurlijk voor de hoogte van je Onroerende Zaak Belasting: hoe hoger de waarde, hoe hoger de aanslag. En dus hoe lager ….
In de tweede plaats is die WOZ-waarde straks ook de basis voor de ‘bijtelling’ op je aangifte Inkomstenbelasting (het Huurwaardeforfait).
En heel veel later is die WOZ-waarde ook nog belangrijk bij het bepalen van de waarde van de erfenis (en dus de erfbelasting).
Advies: niet ieder jaar veel tijd aan besteden, maar af en toe mag best….