Exit vof en maatschap?

Als sinds hééééél lang (in ieder geval ruim voor mijn tijd in dit vak) kennen we – afgezien van de rechtspersonen B.V., de N.V., de Coöperatie en (recenter) de EESV – vier vormen van ondernemerschap: de eenmanszaak, de vennootschap onder firma, de commanditaire vennootschap en de maatschap. Dat mag wel eens wat moderner, aldus de StasFin die daarover gaat (Dekker).

De eenmanszaak blijft in dit plan wat ‘ie was en de commanditaire vennootschap ook. De V.o.f. en de maatschap worden straks gelijkgesteld, en dus hetzelfde. Althans, als het dus aan de StasFin ligt die daar een nieuwe wet voor ontworpen heeft. Die nieuwe regels zijn nu -want dit is 2019- in een ‘internet-consultatie’ gegaan, dus iedereen mag er iets van vinden, dat opschrijven en aan de StasFin melden.
Het zijn (worden) toch wel ingrijpende nieuwe regels voor iedereen die nu via vennootschap onder firma werkt; de regels voor de v.o.f. gaan ongeveer gelijk worden aan die van de maatschap en dat is voor de vennoten in een v.o.f. meestal geen verslechtering, zelfs een behoorlijke verbetering. Voorbeeldje? Nu zijn leden van een maatschap aansprakelijk voor hun deel van de schulden van de maatschap, vennoten van een v.o.f. zijn aansprakelijk voor alle schulden. Toch een verschil. Lees hier een korte samenvatting van de plannen en hier de officiële info.