Huizenprijzen alweer +/+

Het kan blijkbaar niet op: de afgelopen 3 maanden zijn de huizenprijzen gemiddeld (gemiddeld!) 7,2% gestegen. Sinds een jaar zelfs met 13,6%! Voor een beetje rijtjeshuis is dat dus zo ’n € 50.000 erbij in een jaar tijd, daar is bijna niet tegenop te werken. Een andere manier van beschrijven van dit fenomeen: slapend rijk worden, letterlijk.

Mooi natuurlijk voor huiseigenaren, zeker degenen die hun huis al langer hebben (en dus ook hun hypothecaire lening voor een belangrijk deel al hebben afgelost). Minder mooi voor degenen die voor het eerst een huis willen kopen, de schuld die ze daarvoor aan moeten gaan is inmiddels immens – maar dat mag de pret niet drukken.
Maar alles is relatief, want datzelfde dachten we rond 1995 ook en juist de mensen die toen kochten (en nogal eens voor gek werden verklaard toen) zitten er nu dus warmpjes bij. Zo zie je maar weer. En als je dan toch kijkt: weet je nog van de financiële crisis die begon in 2008 (eigenlijk in 2007 al)? Onderdeel van die crisis was het dalen van de huizenprijzen. ‘Onderwater staan’, weet je nog?
Een leuk overzichtje vind je hier. Gemiddelde huizenprijs in 1995: € 94.000 (zo ’n 207.000 ouderwetse guldens) en dat was in 2021 € 387.000. In de net genoemde crisistijd daalden de gemiddelde huizenprijzen in 4 jaar tijd met zo ’n 20%, dat kan dus ook.
Tijd om te verkopen en te verkassen naar mooiere, en ook goedkopere, oorden? Wat koop je zoal voor 3 ton ‘winst’ dan? Nou dit bijvoorbeeld? Of dit? Of Dit? Of je daar wilt wonen is dan weer een heel andere vraag….