Belastingdienst gaat (weer) op jacht naar de éénklant-zzp ‘er

De regering heeft haar trouwe dienaar de Belastingdienst opdracht gegeven om weer actief te gaan zoeken naar zelfstandigen die geen echte zelfstandigen zijn. Dat wordt dan tegelijk ook een ‘search & destroy‘ actie: wie als zelfstandige maar één opdrachtgever heeft is ‘af’. De zoektocht begint in de ‘kwetsbare sectoren’ (oftewel het ‘laaghangend fruit’) zoals flitsbezorgdiensten.
De zoektocht naar deze ‘schijnzelfstandigen’ was overigens al heel lang bezig, maar werd nogal abrupt onderbroken door het Coronatijdperk en de wrakke wetgeving hierover van de laatste (pak ‘m beet) 10 jaren. Door die wrakke regels ontstond er veel onduidelijkheid en daar werd door veel bedrijven goed gebruik van gemaakt.
De rechter is ook al actief geworden: de Hoge Raad zal waarschijnlijk de Deliveroo-bezorgers als zelfstandigen afvoeren en ze tot werknemer degraderen promoveren. Op de hitlijst staan nu natuurlijk ook postbezorgers, pakjesrondbrengers en andere schijnzelfstandigen. En weet je in welke sector je ook nogal wat bedrijven met maar één klant aantreft! Nee? Onder de boeren; velen daarvan hebben een jaarlijks leveringscontract met maar één klant (dat is dan wel een hele grote klant en er zijn ook heel wat andere bedrijfsfactoren van belang bij de beoordeling van zelfstandigheid, zoals de hoogte van de investeringen en het risico).
Ben je zelf zo ’n schijnzelfstandige dan kun je je dus misschien verheugen in bijzondere aandacht. Huur je als ondernemer dit soort schijnzelfstandigen in, dan kan dat dus wel eens een dure grap gaan worden. Dus kijk eens goed in je leveranciersbestand: zitten daar mogelijke risicogevallen en denk na over wat het beste te doen!