Yes! Prinsjesdag! Op naar 2019

Mooi: weten we eindelijk wat de overheid met ons van plan is in (en vanaf) 2019.
Zijn er redenen om als ondernemer aan die plannen een paar slapeloze nachten te besteden? Nou nee eigenlijk: een paar leuke en wat minder leuke zaken en verder draait de wereld ook in 2019 gewoon door, wordt het vanaf (ongeveer) mei weer mooi weer, valt Kerstmis ook in 2019 op 25 en 26 december en begint 2020 gewoon nog steeds op 01 januari…2020.

Ik kan hier natuurlijk alle plannen en gevolgen gaan opsommen, maar dat ga ik lekker niet doen omdat anderen dat al prima gedaan hebben.

Een paar linkjes dus voor de belangstellende lezer.
Als eerste een linkje naar een pagina die weer doorlinkt naar wat de 30 grootste accountantskantoren zoal gevonden en opgeschreven hebben. Een tweede linkje verwijst door naar de kortste samenvatting die ik kon vinden, iets uitgebreider en met wat meer uitleg vind je hier.

Heel kort samengevat dus: een paar behoorlijk grote veranderingen (Lage Btw van 6% naar 9%, tarief Vennootschapsbelasting omlaag maar tegelijk ook: verkorting termijn verliescompensatie en verhoging tarief Box 2. En de KOR gaat ingrijpend op de schop). En ohja: de dividendbelasting wordt afgeschaft (wat dus zo opgeschreven niet waar is, maar goed).
Er zitten een paar mogelijk prijzige puntjes in de kleine lettertjes: het versnellen van de aftrekbeperking hypotheekrente en -als ik het goed lees- eenzelfde principe voor de fiscale ondernemersaftrekken zoals de Zelfstandigenaftrek (auw!). We gaan ook van 4 naar 2 belastingschijven en tegelijk wordt er weer gesleuteld aan de heffingskortingen waardoor het uiteindelijke effect zonder gecomputeriseerde rekenwonders nog niet goed te zien is nu (kom ik later dit jaar nog op terug).
Leuk: enorme ophef ineens over een klein (maar best ingrijpend) plan om schulden van directeuren-grootaandeelhouders aan hun B.V. ’s zwaar te gaan belasten. Tiswat…..
Last but not least: hier schreef ik een verhaal over ‘de koopkracht’. Dat kan Arjen Lubach beter en vooral ook leuker uitleggen dan ik zag ik zondagavond. Kijken dus!