OeiOei! ‘Leningen’ van de eigen B.V. gaan belast worden

Ik begin even met een ingewikkelde belastingtechnische uitleg, want dat moet even.
Een B.V. kan meer winst maken dan er aan de directeur/grootaandeelhouder (DGA) als loon en/of dividend wordt uitgekeerd. Als dat geld ook niet nodig is voor de bedrijfsvoering blijft het dus gewoon ‘over’ en blijft dan dus (na betaling van de over die winst verschuldigde vennootschapsbelasting natuurlijk) in de B.V., ergens op een bankrekening. En wat doe je als DGA dan met dat geld? Ziedaar de kwestie.

Op een spaarrekening stallen? Beleggen in aandelen of obligaties? Niks? Een appartementje kopen en dat verhuren? Tja.

Wat je ook kunt doen is dat geld uitlenen aan jezelf (als DGA dus). Als dat op strikt zakelijke gronden gebeurt (rente en aflossing betalen, zekerheden bieden) kan en mag dat. Waarom ook niet? Of je het nou leent bij een bank of bij B.V. x is qua principe hetzelfde. Bijvoorbeeld in plaats van een hypothecaire lening bij de bank te nemen neem je die lening bij je eigen B.V. Twee keer prijs: dan vangt de B.V. meer rente (en maakt dus meer winst) en de DGA betaalt die rente die dan vervolgens weer aftrekbaar is voor de Inkomstenbelasting.

En ja ik weet het: daar wordt ook misbruik van gemaakt door geld uit de eigen B.V. te gebruiken (lenen) om je lage loon als DGA wat op te krikken zodat die leuke cruise ieder jaar door kan gaan. En dat dan tegen een lager belastingtarief (Inkomstenbelasting dan wel Box2 belasting). Dat soort misbruik mag wat mij betreft best aangepakt worden.
Maar wat de overheid nu wil gaan doen is wel heel bijzonder: schulden van boven de € 500.000 gaan belast worden met belastingheffing in Box 2 (dividendbelasting dus… die werd toch ‘afgeschaft’?). Naar het nu lijkt zijn echte hypothecaire leningen overigens van die belastingheffing uitgezonderd.

Over deze ‘schandalige ingreep in de ondernemersvrijheden’ is inmiddels al heel wat opgeschreven en af gediscussieerd, dus aan meningen, emo ’s en visies geen gebrek.
Laten we dus eerst eens naar wat cijfers kijken. Blijkbaar zijn er zo ’n 225.000 ondernemers met een (of meerdere) B.V. (‘s) die voor in totaal zo ’n 51 miljard bij hun eigen B.V. (‘s) in de schuld staan, gemiddeld dus voor ongeveer € 227.000 per DGA.

Ongeveer 23.000 van die ondernemers hebben een schuld groter dan € 500.000 en die 23.000 zijn dus de sjaak met die nieuwe belastingheffing, tenzij die schuld dus een hypothecaire schuld is (daarover ontbreken de cijfers helaas).

De regering verwacht nu blijkbaar dat die ondernemers zo hard schrikken dat ze die schulden terug gaan schroeven door dividend uit te gaan keren aan zichzelf (dan wordt die schuld aan de B.V. dus lager) en dat zou dan ongeveer 1,8 miljard moeten opleveren (door de over dat dividend te betalen dividendbelasting dus). Ok. Even rekenen. De dividendbelasting is nu 25% (wordt anders, maar laat dat even voor nu), dus er zou dan ongeveer 7,2 miljard aan bruto dividend uitgekeerd gaan worden is blijkbaar het rekensommetje (gemiddeld dus zo ’n € 313.000 per grootlenende DGA).

En dat om jaarlijks blijkbaar 50 miljoen aan belastingbetaling te ontlopen.
Echt? Really? Het break-even punt is dan 36 jaar (1.8 miljard gedeeld door 50 miljoen)! Wat denk je zelf? Ik denk van niet.
En dat allemaal omdat (blijkbaar, valt nog te bezien) 23.000 van de 225.000 zich ‘misdragen’? Tsjonge… Ik zou denken: als je als overheid nou eens die 23.000 B.V. ’s gaat doorlichten en die andere 200.000 met rust laat? ’t Is maar een idee….