VAR->DBA: daar begint het gedonder al….

Dacht ik het niet? Daar begint het gedonder met de overgang van de oude VAR naar de nieuwe DBA. Opdrachtgevers gaan voor ‘zekerheid’. Vooralsnog in ieder geval. Met updates.
AdNWeb Contract
Z24 schrijft erover (en is niet de enige die dat doet de laatste tijd, zie ook hier): ‘Werkgevers mijden zzp’er vanwege onzekerheid rond alternatief voor VAR-verklaring’. Heb je hiermee te maken (als opdrachtnemer of als opdrachtgever, om het even): denk goed na voor je wat doet (of niet doet)! Het is een mijnenveld. En wegkijken helpt ook niet, want het gaat niet weg. Overleg tijdig als dit je raakt: de nieuwe regels gaan per 1 april 2016 in.
Updates 23-01-2016 en 03-02-2016:

23-01-2015: Blijft spannend

StasFin Wiebes heeft met een (lange, 18 bladzijden) brief gereageerd op de nogal stevige commentaren uit de Eerste Kamer. En hij blijft bij zijn standpunt: de VAR moet weg. Want (citaat): “De VAR heeft dus vooral één effect: zij belemmert de handhaving door de Belastingdienst”. De Eerste Kamer neemt de tijd om Wiebes’ brief te lezen: de bespreking (debat, noemen ze dat daar) is verplaatst van 19 januari naar 26 januari. De stemming over het plan wordt nu ergens in februari (dat wordt weer eens ouderwets haastwerk straks….).

Onderzoek van de Belastingdienst toonde aan dat 2-14% feitelijk niet als (echte) zelfstandige functioneert (2-14%? Dat is nog eens een marge). In 10-20% van alle door de Belastingdienst onderzochte VAR/WUO-verklaringen bleek er geen sprake van (echte) zelfstandigheid, aldus de StasFin. Op een totaal van ongeveer 750.000 zelfstandigen zou 2% ‘fout’ al om zo ’n 15.000 onechte zelfstandigen gaan, mensen dus die eigenlijk in loondienst zouden moeten zijn. Bij 14% zou het dan gaan om ruim 100.000 ‘ondernemers’ (kunnen) gaan. Reden genoeg om het standpunt te handhaven, aldus Wiebes.
Inmiddels zijn er ongeveer 400 nieuwe DBA-overeenkomsten door de Belastingdienst beoordeeld, ongeveer 350 zijn in onderzoek. Ze hebben het er maar druk mee…. Meekijken? dat kan hier.

03-02-2016: Alea iacta est
‘Het’ is er door: de nieuwe ‘VAR’ (DBA). Per 01 mei 2016 nu. Ook de Eerste Kamer is door de bocht. We gaan het meemaken, die nieuwe regels en de gevolgen daarvan. Veel papierwerk (de contracten dus), twijfelende opdrachtgevers en de nodige onzekerheid. En een nieuwe ‘papieren’ werkelijkheid die in sommige gevallen naast de ‘echte’ werkelijkheid gaat ontstaan. Nieuwe tijden en dus (ook) gewoon doorgaan met ademhalen, ook dit gaan we weer overleven, de vraag is nu alleen nog even: hoe precies?