Jaarverslag Inspectie Belastingdienst 2022

Laat ik nou toch altijd gedacht, en geleerd, hebben dat de Belastingdienst een ‘inspectie’ van de overheid is, vandaar ook de inmiddels wat verouderde term Inspecteur van Belastingen. Een inspectie controleert -in overheidsdenken- het wel en wee van iedereen die onder zijn werkgebied valt, als het dus over belastingen gaat: iedereen. Inspecteren of iedereen doet wat ‘ie moet doen en zo niet: corrigeren. Maar zo is het dus blijkbaar sinds kort niet meer: er is een nieuwe organisatie: de Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane (IBTD) die de Belastinginspecteur controleert inspecteert.
Oké, dus een inspectie die een inspectie inspecteert.

Die (nieuwe) Inspectie heeft vorige week haar (eerste dus) nieuwe jaarverslag, over 2022, gepubliceerd. Dat jaarverslag ziet er -zoals dat tegenwoordig hoort- weer gelikt uit: mooie lay-out, veel omvattende, inclusieve foto ’s en geschreven in passende managementtaal. En natuurlijk ook met de gebruikelijke enorme hoeveelheid open deuren. Maar: met ook een leuk inkijkje in wat de overheid denkt dat wij allemaal belangrijk vinden. Leuke en leerzame lectuur dus als je een halfuurtje over hebt.
Ik heb trouwens nog wel een interessant onderzoeksgebied voor de IBTD: dit. Succes!