De VA ’s zijn er weer

VA = Voorlopige Aanslag, over 2023 dus deze keer.
Ze zijn er al een weekje of twee, drie en ieder jaar is het weer puzzelen wat er het beste mee te doen.
Ik probeer het uit te leggen.
Het eerste belangrijke punt: er zijn twee soorten VA ‘s: voor mensen die geld terugkrijgen (die worden ook wel VT genoemd, Voorlopige Teruggave) en mensen die moeten betalen.

Geld terugkrijgen betekent meestal dat je aftrekposten hebt (hypotheekrente meestal) en geen jaar wilt of kunt wachten op dat belastinggeld. Dat kun je dan maandelijks (iedere maand 1/12e) alvast terugkrijgen. De Belastingdienst baseert die teruggave dan op gegevens uit het verleden (meestal 2 jaar terug, dus de VT 2023 is gebaseerd op de cijfers, de aangifte dus, van 2021). Advies: altijd goed kijken of die cijfers nog (ongeveer) kloppen, dat voorkomt vervelende verrassingen! Klopt het niet: (laten) aanpassen!

Wie moet betalen (en dat zijn vaak zelfstandig ondernemers) moet ook beginnen met goed te (laten) kijken of die VA ’s wel (ongeveer) kunnen kloppen. Kunnen, want het is pas begin 2023 en wie weet nu al wat dat jaar gaat brengen? Niemand toch? Klopt het -waarschijnlijk- niet: (laten) aanpassen!
De volgende vraag is dan: ineens betalen, betalen via automatische maandelijkse incasso of zelf maandelijks betalen? Voor Corona was het vaak verstandig om -als je dat financieel kon- ineens te betalen omdat je dan een best interessante korting (eigenlijk is dat rente) kreeg: in de buurt van de 4%. Tijdens Corona werd die rente op (bijna) 0% gezet en was dat betalen ineens misschien wel makkelijk (je was er immers voor het hele jaar vanaf), maar niet meer voordelig. Die korting (rente) loopt nu echter weer op: voor 2023 is het zo ’n 2%. Wil je die korting gebruiken dan moet je wel de hele VA voor 01 maart betaald hebben! Genoeg om even over na te denken dus: 2% bieden de meeste banken (nu nog) niet.

Tot slot: als tijdens het jaar blijkt dat je VA (veel) te hoog of te laag is kun je hem (laten) aanpassen, dat veranderen mag je maximaal 4x per jaar doen.