De regels zijn allemaal veel te ingewikkeld geworden

Jazeker, dat vind ik. Maar ik niet alleen, afgelopen week kwamen een aantal organisaties die overheidsregels moeten uitvoeren met een gelijkluidend bericht. ‘Ondoorzichtig, inflexibel en foutgevoelig’, dat vinden o.a. het UWV, het CBR, DUO en de Belastingdienst.

Conclusie van de uitvoeringsinstanties: de burgers snappen het niet meer, raken de weg kwijt of lopen vast en zien door de bomen het bos niet meer. Klopt allemaal, vind ik dus ook en dat al jaren. Mooi recent voorbeeld: de nieuwe pensioenregels. Er is niemand die goed snapt hoe dit straks gaat werken en wat precies de gevolgen zijn. Waarom dan toch doen?
Maar helaas: ook op andere plekken gebeurt hetzelfde, hier bijvoorbeeld. En wat dacht je hiervan? Of hiervan? Of…. nou ja, laat maar. Nou ja, eentje dan nog (want DAC7, daar gaan we nog veel over horen).