Schijnzelfstandigheid: het issue van 2023?

Wanneer is iemand zelfstandig ondernemer en wanneer niet? Hoe zie je dat? Waaraan zie je dat? Hoe kun je dat weten?
Ik zit toch al zo ’n 40 jaar in dit vak en al die jaren is die vraag nauwelijks veranderd, laat staan dat er ooit een enigszins sluitend antwoord op is gekomen. Velen hebben het geprobeerd, het resultaat is (nagenoeg) nul.


Voor ondernemers is dit alleen een nogal cruciale kwestie: is die éénpitter die ik voor die klus inhuur nou een ondernemer die me een factuur kan sturen, of loop ik het risico dat er straks achteraf ineens toch een door de overheid vastgestelde werknemer rondliep en ik alsnog allerlei belastingen en premies moet afdragen (+ navenante boetes)?
Ook deze regering is van plan dit probleem voor eens en voor altijd op te lossen (Jaja, denk ik dan dus). Maar goed, er is weer van alles opgestart, bestudeerd en overlegd. Het tovermiddel in aanbouw: een webmodule! Die gaat in 2023 (verder) ontwikkeld worden en uitgeprobeerd ook al. Ik kan niet wachten…..
En oh ja: waar werken de meeste schijnzelfstandigen ook alweer?
Kijk! Er is inmiddels ook al een nieuw begrip: ‘inbedding‘ (waarom toch zo vaak in het Engels…., zucht), dat wordt de nieuwe norm.