Box 3: ’t blijft maar (door-)rommelen

Al ruim een jaar geleden gaf de Hoge Raad de overheid een stevige schop onder de kont en sindsdien rommelt het: het lukt maar niet om dit beest terug in zijn hok te krijgen, links en rechts springen hele horden belastingplichtige kikkers uit de kruiwagen en gaan (via de rechter, erg populair tegenwoordig) proberen hun recht gelijk te halen. De recente gevallen waarin dat (deels) ook lukte laat zien dat we met z ’n allen nog lang niet klaar zijn met deze onverkwikkelijke affaire.

Bijvoorbeeld in deze rechterlijke uitspraak. En deze is ook wel grappig…..
En als we toch bezig zijn met belastingambtenaren die het zelf niet zo nauw nemen…..
Bedenk ook dat afgelopen week ook (weer) een rapportage bekend werd over de stand van de automatisering bij de Belastingdienst. Voor ingewijden is het geen echt nieuws, maar alles bij elkaar zo opgeschreven levert toch een mooi inkijkje op in de frustratie die er bij belastingambtenaren moet zijn. ICT uit de jaren ’70….. (ik heb nog een Commodore 64 op zolder staan, zoiets dus – maar dan nog ouder).
Tot slot van dit verhaal met fiscale rariteiten: Donald Trump moest vorige week uiteindelijk zijn belastingaangiften openbaar maken, dus als je wilt gluren bij de buren (pdf)….. Opvallend trouwens (afgezien van de cijfers): de aangifte 2015 bevat 986 bladzijden!! 986! Tjeeeeees….