Zakelijke betalingen aan derden uit 2022 melden voor 01 februari 2023

Heb je in 2022 iemand uitbetaald voor een zakelijke klus? Dan moet je je dus deze maand afvragen of je die betaling moet melden aan de Belastingdienst.
Om te beginnen: het gaat dus om werk, niet om gekochte dingen/zaken, snappie het verschil? Een via Marktplaats gekochte werktafel telt dus niet mee, het door iemand laten repareren van je laptop wel, net als het laten bouwen van een website. Zakelijke kosten dus, die in je zakelijke boekhouding staan. In principe althans, dat zakelijke, maar de uitzonderingen daarop voeren hier nu te ver.

Belangrijk is vervolgens om wie (de ontvanger van het geld) het gaat.
Voor personeelsleden geldt deze regeling niet; daar loopt alles immers via de loonadministratie en weet de Belastingdienstdienst het dus allemaal al via de aangiften Loonheffing. Voor zelfstandige ondernemers die je een factuur stuurden voor hun werk ook niet (die geven het immers zelf via hun aangifte Btw aan – althans: daar mag je van uitgaan), behalve dus als die ondernemers geen Btw op hun factuur berekenden!! Dat zijn bijvoorbeeld kleine ondernemers die onder de KOR vallen, die berekenen geen Btw en van/over hen moet je dus wel die melding maken.
Alle andere betalingen vallen dus wel onder de meldingsregeling (renseignering heet dat in ons vakjargon)!!
Dus loop je boekhouding 2022 er op na, de melding is wettelijk verplicht! Die verplichting was er overigens in de vorige jaren ook al, maar voor 2022 zijn de mazen in de wet door de overheid allemaal dichtgenaaid.

Hoe te melden? Er zijn twee verschillende soorten organisaties die moeten (ja, moeten dus!!) melden.
Bedrijven en andere organisaties die personeel (en dus ook een Loonheffingsnummer) hebben (groep 1) en bedrijven en organisaties die geen Loonheffingsnummer hebben (groep 2). Het verschil tussen wat die twee moeten doen legt de Belastingdienst hier zelf uit.
Heb je wat gevonden in je boekhouding 2022? Actie dus! Hulp nodig? Je weet me te vinden.
Niet gedaan? Of niet op tijd gedaan? Straf, penitentie en vooral: boete!