Box 3: de opties

Bijna een jaar geleden schreef ik het hier al (kijk maar na als je me niet gelooft): ‘en het blijft nog lang onrustig in het fiscale land’. Het Kerstarrest van de Hoge Raad kwam net voor Kerst 2021 uit en het is nu bijna Kerst 2022 en we zijn er nog (lang?) niet. StasFin van Rij probeert nu een olifantenpaadje te vinden om te voorkomen dat er zich vele (honderdduizenden?) boze burgers aan de Haagse poort melden, gewapend met bezwaarschriften en verzoeken. Dat kunnen de wachters van de Belastingdienst niet aan en die dreigen dus te worden overlopen (in de Middeleeuwen en daarvoor ging het dan niet goed met zo ’n stad).

Een korte samenvatting van deze onwelriekende zaak.
Eind december 2021 sprak de Hoge Raad dus uit dat het heffen van (per saldo) 1,2% belasting over spaargeld onwettig was (in strijd met de mensenrechten…). Paniek in Den Haag.
Een paar maanden later sprak diezelfde Hoge Raad uit dat de regering wettelijk niet verplicht was om belastingplichtigen die geen bezwaar tegen deze illegale heffing hadden gemaakt hun geld terug te betalen.
Tegelijk begin de regering met het wel terugbetalen van degenen die bezwaar hadden gemaakt (die operatie is nu bijna voltooid).
Degenen die geen bezwaar gemaakt hadden werden al die tijd heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. De Tweede Kamer wilde eigenlijk iedereen ‘compenseren’ maar de regering wilde daar eerst niet aan, toen wel en toen weer niet (te duur en te ingewikkeld). Gevolg: in twee weken ruim 100.000 verzoekschriften om toch …..
Nu wil de StasFin dus een voorbeeldzaak uit de stapel trekken en daarmee naar de rechter gaan: moet de regering wel/niet (*) iedereen compenseren, ook de niet-bezwaarmakers?
Veel juristen vinden dat die procedure geen kans maakt, voor de belastingplichtigen dan. Een dooie mus dus. Tja.
Wie alles nog eens juridisch onderbouwd wil doorlezen kan dat hier doen. Advies daar dus: afwachten.