Heftige paniek in boekhoudersland!

Jaja, heftige paniek!! In een land waarvan de meeste mensen denken dat het er altijd cool & collected, beheerst en beschaafd aan toe gaat (wat niet zo is, maar ssshhhht!). Wat is er aan de hand?
Ondernemers betalen vele soorten belastingen. Zakelijke belastingen (Btw, Loonheffing, Vennootschapsbelasting en dergelijke) en ook persoonlijke belastingen (met name Inkomstenbelasting, Bijdrage ZvW) en als ze die zelf betalen dan ziet de boekhouder als ontvangende partij ‘Belastingdienst’ op het bankafschrift staan plus de betalingscode (die 4 x 4 cijfergroepjes). Meer informatie is er meestal niet, maar met die betalingscode komen we een heel eind omdat daarin ‘verstopt’ zit om welke belasting en welke aanslag het gaat. Handig!


De Belastingdienst onderhield zelf een webpagina waarop iedereen kon opzoeken welke belastingbetaling het was en omgekeerd ook welke betalingscode hoorde bij een aanslag. Nog handiger!
Edoch: die eerste optie is nu ineens verdwenen, afgeschaft, gedelete. Paniek dus! Want dat betekent bij al die betalingen of navragen bij de klant/ondernemer of de Belastingtelefoon bellen (oei!). Na veel hulpgeschreeuw kwam de Belastingdienst met een verklaring voor die afgeschafte handigheid: de privacy werd erdoor geschonden: in die 4 x 4 cijfers zit namelijk ook het BSNummer van de mens en dat mag zo maar niet (meer) zichtbaar zijn voor iedereen.
En toen? En dus? Een handige computergast is inmiddels in dit gat gesprongen….. Mag dus niet, maar het kan wel…