Nieuwe EU-regels Btw import/export uitgesteld

Op 01 juli 2022 zouden er nieuwe EU-regels voor de import en export van goederen binnen de EU (kortweg ICL) worden ingevoerd. Het nieuws? Dat gaat nog even niet door, het wordt (waarschijnlijk) per 01 januari 2026. Het waarom van dat uitstel is mij niet helemaal duidelijk, ik lees dat men in Brussel nog niet klaar is met ‘de onderhandelingen’.
Het plan was (en is nog steeds, voor zover ik weet dan) om de huidige manier van werken te vervangen door een ‘simpele’ rapportage(-regel). Wat is die huidige manier dan? Ondernemers die goederen importeren uit andere EU-landen of daarnaar exporteren moeten dat via hun aangifte Btw melden en werken via de Btw-verleggingsregeling. Het aangeven, heffen en betalen van de Btw gebeurt dan in het land van de ontvanger van de goederen en daar zit een best complex systeem van aangeven onder (‘VIES’), een zo complex systeem zelfs dat het relatief makkelijk is te frauderen (de zogenaamde ‘intracommunautaire ploffraude’). Ik ga hier niet uitleggen hoe dat werkt natuurlijk, maar iedere ondernemer die met dit soort im-/export te maken heeft kan zich er vast iets bij voorstellen.
Hoe dan ook: laterrrrr….