Subsidiepot elektrische auto ’s al(weer) leeg

Aan goede bedoelingen ontbreekt het onze overheid soms niet, de praktijk (en de dikte van de belastingportemonnee ook) is vaak hardleers: het werkt niet. Een paar weken geleden schreef ik hier al over de iedere ronde snel lege subsidiepotten voor scholing, de subsidiepot bij de aanschaf van elektrische auto ’s is nu ook al weer leeg. Dit soort subsidiepotten doen mij steeds vaker denken aan de rijen wachtenden voor een overheidsloket (‘stempelen’!) uit het verleden (en heden, trouwens ook).
Ik kan het natuurlijk nooit nalaten eens wat te rekenen. Volgens het CBS waren er begin 2022 zo ’n 8,9 miljoen personenauto ’s in NL. Het subsidiepotje 2022 maakte het (mede) mogelijk zo ’n 21.000 nieuwe elektrische auto ’s te kopen, dus als de overheid zo doorgaat blijven we zo ’n 424 jaar bezig alle benzine en dieselauto ’s te vervangen….. Okay!
En ohja, dan hebben we hier ook nog een spuit 11 met een visie daarop.
Aan de andere kant: het aantal (deels) elektrische auto ’s stijgt wel snel, aldus het CBS (+ ongeveer 156.000 in 2021), in dat tempo duurt het nog maar ongeveer 57 jaar.