Oei! Belastingdienst alweer via de rechter onderuit?

NL begint langzaamaan steeds meer op de VS te lijken: burgers die via de rechter proberen het beleid van de regering onderuit te halen te veranderen. We (in ieder geval de regering en de Belastingdienst) zijn nog niet bekomen van de door de Hoge Raad eind 2021 uitgedeelde klap over de onrechtmatigheid van de Box 3-belasting, of er komt weer een nieuwe opdonder. De met veel ophef geïntroduceerde verplichting voor ondernemers om aangifte te doen via eHerkenning wordt door de rechter als onwettig (onwettig, toe maar!) gezien.
Deze uitspraak komt nog wel van een lagere rechter en nog niet van de Hoge Raad. Nog even (nou ja even, een paar jaar) afwachten dus of deze uitspraak ook zo in stand blijft, maar voorlopig kan de Belastingdienst fluiten naar haar centen. Gaat echt goed langzaamaan, de belastingbetalers hebben de weg naar de rechter ook gevonden. Een weg geplaveid door milieu- en klimaatorganisaties.
Ik zag een grappig commentaar van een hoge ambtenaar langskomen: ‘je mag ook niks meer tegenwoordig’.