We zijn (bijna) allemaal financieel ‘kwetsbaar’

Kwetsbaar’ is het woord van de laatste 10 jaar volgens mij, of althans: je hoort en leest het erg vaak het laatste decennium. Of is dat al langer zo, ik ben de tel een beetje kwijtgeraakt (wat best erg is, in mijn beroep). Ik las afgelopen week een artikel waarin verwezen wordt naar een onderzoek, en niet van de minste verzameling onderzoekers ook, waaruit blijkt dat ‘we’ zo financieel kwetsbaar zijn tegenwoordig.
Bijna de helft (mind you, bijna de helft!) van ons is ‘financieel kwetsbaar’ of op zijn minst ‘ongezond’, aldus de onderzoekers. Ruim een kwart is ‘gezond’. En de rest (als je meegerekend hebt) dan? Die is financieel ’toereikend’.
Ik hoor of lees ook nogal eens mensen die menen dat we in een van de rijkste landen ter wereld leven (en dat er dus best nog wel wat extra geld kan naar ….. vul hier vurige politieke wens in). Zou die helft dat ook vinden? En dat ’toereikende’ kwart? Ingewikkeld allemaal, maar volgens mij doen we toch iets niet helemaal goed in dit land. Of is dit altijd al zo geweest en zal het altijd zo blijven?
Dat we iets niet goed doen vindt dit bedrijf blijkbaar ook trouwens, de zoveelste emigrant de laatste tijd.
Wil je je eigen ‘kwetsbaarheid’ checken? Dat kan hier.
Om die complexe economie nog eens extra in te kleuren las ik afgelopen week ook over een best interessant onderzoek van het Kadaster naar de oorzaak (of beter: oorzaken) van de snel stijgende huizenprijzen en dat ligt dus toch wel heel wat ingewikkelder dan al die nu ‘stevig ingrijpende’ politici denken.