Exit aftrek hypotheekrente !?

Ja, met een ! èn een ? nog, dit bericht. Afgelopen week werd iedereen (in mijn vakgebied in ieder geval) helemaal wakker toen dit bericht verscheen. Kort samengevat: de EU wil alleen maar financiële coronasteun geven als NL ‘de huizenmarkt’ hervormt (wat meestal wil zeggen: exit hypotheekrente-aftrek) en de Zelfstandigenaftrek afschaft (of kleiner maakt). Zo! Dat zijn nog eens eisen.
Eisen om (eenmalig) € 6 miljard coronasteun te krijgen. Dat is natuurlijk een mooi bedrag (sigaar uit eigen doos mag ook), maar om daar nou half NL voor op stang te jagen….. Maar is het allemaal wel waar?
De EU zelf is blijkbaar nogal verbaasd over dit bericht: is helemaal niet waar! Zeggen we helemaal niet!
Even terug naar de feiten dan maar. De aftrek hypotheekrente wordt feitelijk al langzaamaan afgebouwd. Die is ‘nog maar’ aftrekbaar tegen de laagste belastingschijf (nu 37,5%) en dat geldt ook voor de Zelfstandigenaftrek en een paar andere fiscale faciliteiten voor zelfstandig ondernemers (idem, qua %). En het ‘Hillen amendement’ wordt de komende 30 jaar afgebouwd tot nul (bedoeld voor diegenen die minder hypotheekrente betalen dan het huurwaardeforfait) en de Zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren ook nog eens ongeveer gehalveerd. NL is dus (al lang) druk bezig met de EU-wensen.
Waarom dus dit ‘nieuws’? Dat weet ik natuurlijk ook niet, maar ik denk dat de schrijvers van de artikelen het goed gezien hebben: we worden op ambtelijk gezag langzaamaan rijp gemaakt voor snellere en ingrijpendere acties op dit gebied. Mij schiet natuurlijk gelijk weer een liedje door mijn hoofd…..
En ohja, dit bericht las ik afgelopen week ook…… Zit je, met je eigen huis…