In NL zijn de belastingregels enzo niet ingewikkeld, toch?

Bijna dagelijks volg ik natuurlijk (althans, ik doe mijn best) al het nieuws op het gebied van de financiële en fiscale regelgeving. Vaak is dat toch kijken naar de waan van de dag (zeker in de tijden van Prinsjesdag) en het kan helemaal geen kwaad om af en toe ook eens het hele veld te overzien. Dus zag ik afgelopen week ook dat de TMF Group heeft uitgezocht dat Frankrijk het op een na ingewikkeldste land is wat betreft die regelgeving (Brazilië is blijkbaar goed voor de gouden medaille… Brazilië???).
En Nederland dan? Nou, dat valt best mee volgens het rapport van die TMG Group: we staan op de 70e plaats van 77 deelnemers, achter de VS en net voor El Salvador. Mooi toch?
Maar het kan nog mooier: een ander onderzoek (er wordt wat onderzocht tegenwoordig) laat zien dat NL kampioen (yes, goud!) belastingvoordelen is. Mooiste citaat (wat mij betreft): ‘De afgelopen zes jaar liep de staatskas van Nederland gemiddeld € 102 miljard mis vanwege alle uitzonderingen. Dat is gemiddeld 14% van het bbp en 64% van de totale belastingopbrengsten in die periode. Het gemiddelde van andere rijke Europese landen ligt op 5% van het bbp‘. Huh? 64%? Dus we zouden eigenlijk € 160 miljard moeten betalen, maar door al die regeltjes betalen we maar € 58 miljard? Gaaf land. Toch?