Het Coronatijdperk, week 6 – een tussentijdse evaluatie

Jaja, afgelopen week was alweer de zesde week. Alles went, maar dit? Nee, nog steeds niet echt nee. Bij jou wel?
Hoe gaat het inmiddels met NL? Voor de medische kant moet je niet bij mij zijn, het RIVM schijnt dat allemaal te snappen begrijp ik. Voor de zakelijke kant kijk ik iedere week (o.a.) op de SRAbarometer: het economisch vertrouwen bij ondernemers klimt weer wat uit het dal, het vertrouwen in de overheid gaat juist datzelfde dal in. Misschien een goed idee om eens naar de resultaten van het overheidsbeleid te kijken, want a) daar wordt dus veel gebruik van gemaakt en b) het vertrouwen in die overheid (c.q. in die maatregelen) daalt. Het ‘sentiment’ onder ondernemers is volgens de Barometer nu voor 50% negatief en voor 2% zeer negatief. Oei!

Uitstel van betaling, volgens de Barometer gebruikt ruim 40% van de ondernemers deze hulp of is van plan dat te gaan doen. Tel dat dan -voorlopig- ook maar op bij al die miljarden die de regering nu uitgeeft. Bij zo ’n 300 miljard jaarlijkse belastinginkomsten heb je het dan voor een kwartaal toch over zo ’n 30 miljard. Of je nog peultjes lust…..
Ik beloofde trouwens om mijn bijsluiter over hoe dit uitstel precies werkt hier te plaatsen. Bijgaand.

TOZO (de gemeentelijke voorschot-uitkeringen voor (voorlopig) een periode van 3 maanden). Volgens de Barometer gebruikt een kleine 26% van de ondernemers die regeling. Ik begin over die regeling inmiddels wat twijfels te krijgen want hoe gaat straks de eindafrekening plaatsvinden? Wordt er dan wel getoetst op vermogen en partner-inkomen en hoe bepaal je het inkomensverlies? Het is en blijft per slot ‘Bijstand’….

TOGS (een eenmalige uitkering van € 4.000 voor het betalen van lopende kosten). Volgens de Barometer gebruikt ongeveer 17% van de ondernemers deze regeling, maar dat kan nog meer worden omdat de lijst van bedrijven die er aanspraak op kunnen maken bijna met de week groeit. Bij deze regeling wordt er vooraf iets meer getoetst dan bij de TOZO, maar later zal er wel beoordeeld worden of de aanvraag terecht was dus dat gaat mogelijk ook nog een groot feest worden.

NOW (de regeling die de personeelskosten voor 90% dekt zodat er geen massale ontslagen vallen). Volgens de Barometer gebruikt een kleine 27% van de ondernemingen deze regeling. Het is best een complexe regeling die in de praktijk ook nog eens zwaar blijkt tegen te vallen omdat die 90% geen betrekking heeft op de totale loonkosten, maar alleen op het brutoloon en dan kom je feitelijk op ongeveer 64% subsidie uit. Ik denk (en zie, hoor) dat veel ondernemers op (en met!) die 90% gerekend hebben en zich nu wel erg bekocht voelen.
Update 03 mei: Ik heb inmiddels een paar NOW-beschikkingen gezien en die schade lijkt mij toch mee te vallen. Misschien dat de actievoerende Nijmeegse horeca-tycoon zijn rekensommetje eens wil laten zien.

BMKB & VGO (uitbreiding en makkelijkere kredietverlening onder overheidsgarantie), daar maakt nu een kleine 6% van de ondernemingen gebruik van. Deze hulpregelingen zijn technisch ook het meest ingewikkeld en -begrijp ik- de overheid staat voor 70% garant en de banken moeten dus voor die 30% toch alle gebruikelijke toetsen doen en dat schiet dus niet echt op als je haast hebt.

Samengevat: de ruimhartige en snelle hulp is er, zeker! Maar de ruimhartigheid (b)lijkt toch een lastig puntje te gaan worden, uiteindelijk. Laat dit je alleen niet tegenhouden: alle kleine beetjes helpen immers en soms lost het kopen van tijd ook problemen op.