Het Corona-tijdperk, week 7

Week 7 is alweer voorbij, op naar week 8.
Ik hoor & zie dat de zakelijke geldbronnen her en der op beginnen te drogen en het voor veel ondernemers steeds lastiger wordt. Vooral ook omdat er nog niet echt een perspectief aan de horizon verschijnt.

Aan de andere kant zie ik ook veel creatieve oplossingen opbloeien en de staatssteun helpt, ook al is het soms/vaak (*) nier meer dan een gieter water op kurkdroge grond. Wat betreft die creatieve oplossingen: ik kan daar vaak ook niet meer bijdragen dan een (vind ik) inspirerend liedje uit de oude doos. Go with the flow!
Wat betreft de staatssteun: het aantal ondernemingen dat onder de TOGS-regeling valt is weer uitgebreid (o.a. nu ook voor nevenactiviteiten, check dit voor jezelf!). De TOZO-regeling wordt door 1:5 ondernemers gebruikt las ik ook.
Ik noemde net de opkomende creativiteit: NOW-loonsubsidie aanvragen en dan vervolgens uitstel vragen voor betaling van de belastingafdracht over het uitbetaalde loon. Ja, dat kan dus…. Slim hè? Of het ook wijs is?
MKB-Nederland hield een enquête (pdf) afgelopen week en de resultaten zijn toch wel behoorlijk schrikken, vooral als je bedenkt dat deze hele toestand als een golf door alle bedrijfskolommen gaat en nu dus nog lang niet alle problemen zichtbaar zijn. Brrrrrrr….
Maar: het is inmiddels toch weer gewoon mei geworden. Ik heb de (in mijn vak beruchte) crisismaand april overleefd (zij het met ongeveer 4 weken werkachterstand). Vanaf volgende week maar weer eens proberen zo normaal mogelijk te gaan doen dan? Met in gedachten dat liedje……