De rijken worden rijker en de armen ook weer

Het gaat weer goed met ons las ik afgelopen week (hier). Tenminste, in onze portemonnee dan. Of eigenlijk ook dat weer niet, ingewikkeld dus. Kort samengevat, deze samenvatting op Nu.nl: de huizenprijzen stijgen en dus wordt de ongelijkheid in bezit kleiner. Goh. 

In de economie wordt zoiets uitgerekend via het zogenaamde GINI-coëfficiënt, een heel interessante statistische methode waar (ik zal je de techniek onder de motorkap besparen, kijk maar op WIKI als je meer wilt weten) een cijfer uitkomt tussen de 0 en 1. Als de uitkomst 0 is heeft iedereen evenveel, is de uitkomst 1 dan is er één iemand die alles heeft en de rest heeft niets.
Wat Nu.nl samenvat kun je ook bij het CBS zelf hier lezen (aanrader!). Mooi toch? Zoals Koot & Bie Jacobse & van Es al zeiden: “Geen gezeik, iedereen rijk“. Op het CBS-kaartje heb ik natuurlijk even naar mijn eigen woonplek Nijmegen gekeken: 0,84. Oei! Toch? En wie is die ene, met al dat geld? Maar zo raar is dat getal nou ook weer niet als je wat andere woonplekken bekijkt…
Met de inkomensverhoudingen gaat het dan weer wat beter, als je tenminste vindt dat iedereen evenveel moet verdienen krijgen. Maar alles is relatief zo blijkt maar weer: de twintigers (twens, voor de ouderen onder ons) hebben het niet zo goed tegenwoordig las ik, maar er is hulp onderweg.