Belastingrente, het blijft een crime

Belastingrente, wie kent het niet. Later belasting betalen dan zou moeten of kunnen? Dan rente betalen. Eerder betalen, of geld terugkrijgen? Dan (meestal) geen rente. Ja, dat was ooit anders, maar al een paar jaar is het wat het nu is. En zoals het nu is, is het meestal (*) niet in het voordeel van de belastingbetaler (en dus wel in het voordeel van de fiscus). En vergis je niet: de belastingrente is nu 4% (en bij de Vennootschapsbelasting 8%).

Best ingewikkeld, die regels over de belastingrente, hier vind je een door de Belastingdienst zelf opgemaakt overzicht per belastingsoort.
Een B.V. was het er niet mee eens dat over de hele aanslag Vennootschapsbelasting rente (8% dus) betaald moest worden terwijl er allang een (groot) deel via een Voorlopige Aanslag was betaald.
Jammer dan, zo vond de Belastingdienst, zo zijn de wettelijke regels.
B.V. naar de rechter en kort samengevat: de rechter gaf de B.V. gelijk. Maar ja, de overheid maakt haar eigen spelregels, dus de StasFin ging dan deze keer wel mee in die rechterlijke uitspraak, maar blijft verder gewoon doen wat hij doet; rente berekenen vanaf 01 juli (Inkomstenbelasting, voor andere belastingen gelden dus weer andere regels). Blijft toch lastig te voor- en overzien voor de gemiddelde belastingplichtige, dit -toch wel dure- regeltje op de definitieve aanslag.
Maar niet getreurd, er is hoop (*) en wel hier.