De VA’s 2019 komen er weer aan. Gratis geld?

VA? Isda? Dat is de Voorlopige Aanslag (Inkomstenbelasting en/of Inkomensafhankelijke Bijdrage Zorgverzekeringswet) waarmee de Belastingdienst in januari ieder die het betreft alvast geld wil teruggeven (wegens aftrekposten) of alvast geld wil ophalen (bij ondernemers vooral).
Gezegend zijn degenen die geld terugkrijgen (oké, sigaar uit eigen doos – zeker), gegeseld degenen die moeten gaan betalen. Over die laatsten onder jullie wil ik het even hebben hier. Want (gratis) geld!?
Als je moet betalen krijg je een keus: alles (snel) in een keer betalen of iedere maand 1/11e (want 11 maandelijkse termijnen, vandaar die bijgesloten ‘doorlopende machtiging’) via automatische incasso van je bankrekening laten afhalen.
Voor dat laatste kiezen nogal wat mensen zie ik altijd en dat is niet altijd even slim. Tot vorig jaar bood de fiscus de betaling ineens erg actief (beter opgeschreven: heel zichtbaar) aan, inclusief het noemen van de korting die je dan krijgt. Die kortingsregeling is er nog steeds, maar zit vanaf 2019 wat verder weg gestopt, dus lees even verder dan je normaal doet! De korting die je krijgt (die staat berekend in je VA) als je ineens betaalt is ongeveer 3,5% als je die als rente ziet (wat het ook gewoon is natuurlijk).
Betaal je iedere maand een deel dan krijg je die korting niet.
Dus als die VA ongeveer klopt (voor zover nu te voorzien dan) en je kunt het je veroorloven dat geld nu al (voor eind februari om precies te zijn) heel 2019 te missen: zoveel rente krijg je niet op je spaarrekening, dus overweeg betaling met korting ineens!! Hoef je ook niet eind iedere maand weer te gaan nakijken of je saldo wel voldoende is. Geld & gemak dus.