Computersystemen Belastingdienst werken wel/niet goed (*)

De Algemene Rekenkamer heeft (weer eens) onderzocht wat de stand van de automatisering bij de Belastingdienst is. Want een zorgenkindje, die automatisering daar. Al jaren. Dat het desalniettemin toch meestal lukt het hele proces te laten draaien verbaast bijna iedereen (ja, mij ook).

Terug naar het onderzoek: lees hier even mee. De leukste kers op de taart vind ik toch wel dat blijkbaar het hele systeem waar de aangifte en inning van de Btw (opbrengst per jaar: ruim 52 miljard en 4,5 miljoen aangiften en betalingen per jaar) op draait stamt uit ….. 1982! 1-9-8-2! Dat is dus een vehikel van 37 jaar oud en in automatiseringstermen denk je dan toch al snel aan een wereld vol met dinosaurussen. In 1982 werd de Commodore 64 als eerste betaalbare homecomputer geïntroduceerd. Windows, (MS-)Dos, Apple; moest allemaal nog bedacht worden. Mobieltjes? Internet? Alleen nog in StarTrek. Voor de echte oudjes onder ons: CP/M was ‘het’ besturingssysteem en meer dan een brief typen (en wat spelletjes natuurlijk) kon je er nog niet mee, met die Commodore 64 (64, vanwege het enorme werkgeheugen: 64 Kb!).
(*) De ambtenaren die tot in 2019 dit systeem nog aan het werken hebben gehouden verdienen een medaille, misschien zelfs een standbeeld. Toch?
Al was het maar vanwege dit bericht.……