Makkelijk lenen als zelfstandige!?

Valt ’t jou ook al op? Ik hoor en zie tegenwoordig steeds meer reclames die zzp-ers kleine ondernemers/zelfstandigen ‘makkelijke’ leningen aanbieden. Geen ‘gedoe’ met ondernemingsplannen, creditchecks en andere vervelende en/of lastige dingen zoals de BKR.
Te mooi om waar te zijn?

Nou, te mooi zal dat vast niet altijd zijn, maar oppassen is het wel. En niet zo ’n beetje ook. De Volkskrant schreef er ruim een maand geleden al over en nu is zelfs (o.a.) Henk Krol in de pen geklommen om vragen te stellen. Ik lees over bijna middeleeuwse toestanden met woekerrentes tot zelfs 200%. Zo! Dat lijkt bijna op de (oude, want ik hoor ‘m niet meer) slogan van de Belastingdienst: mooier kunnen we het niet maken, wel makkelijker.
Ik ging zelf maar eens kijken: op Yeaz, op OPR en ook nog even op het nu hard roepende en dansende (op TV enzo) Swishfund. Wat een curieuze verzameling win-win/goednieuwsshow-verhalen. Vast erg modern allemaal, vooral ook die (meestal) volledig papierloze ‘online-afwikkeling’ (of ben ik nu te ouderwets? Ik heb toch graag iets tast- en leesbaars in mijn dossier, voor later – als er iets toch anders blijkt te zijn…).
Advies? Goed zelf blijven nadenken en vooral zelf blijven rekenen! Mooier kan ik het ook niet maken, en makkelijker ook niet. En bijna vergeten: de minister reageerde op de vragen van kamerlid Krol met de simpele reactie: ondernemers zijn wijs genoeg, die behoeven geen bescherming. Mee eens?