Helft kleine zelfstandigen betaalt geen belasting

Oei! Da ’s veul: de helft. Wie zegt dat? Het CBS dus, op vraag van een Payrollbedrijf uitzendbureau (‘WePayPeople‘, mooie naam trouwens!). Die helft draagt dus niets bij aan ‘onze voorzieningen’ en dat is ’te gek voor woorden’, aldus de directeur van WePayPeople.

Je wilt cijfertjes? Krijg je cijfertjes. In 2016 gaven 482.700 mensen op hun aangiftebiljet Inkomstenbelasting aan alleen winst uit onderneming te hebben als bron van inkomen en daarvan betaalden er 222.700 hélémáál niets aan Inkomstenbelasting. Dat is dus ongeveer 46%.
Bij alle ondernemers met als enige bron van inkomen hun bedrijf (dus ook de B.V.-werkers en de zelfstandigen met personeel) was dat percentage zelfs 48%. Wow!
Toch? Of niet dan? Nou, dat ligt toch wel wat genuanceerder, vind ik dan. In de eerste plaats omdat die ondernemers natuurlijk wel Btw betalen (over hun boodschappen), misschien OZB (als ze een eigen huis hebben), accijnzen (op wat ze aan brandstof in hun auto ’s stoppen, aan borrels opdringen en aan peuken oproken) en zo nog wel het een en ander. Ze dragen vaak ook weer bij aan de winst van hun leveranciers, die dan mogelijk weer wel…. En last but no least: dat ze niets betalen kan ook nog komen door een handige verdeling van het fiscale inkomen met hun (fiscale) partner. Of dat ze (veel) geld spenderen aan hun oudedagsvoorziening, of arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Dus zo dramatisch als die directeur het zei is het nou ook weer niet. Of in ieder geval is het niet zo simpel als die goede man blijkbaar denkt.