Geen factuur? Dan geen Btw-aftrek

Op zich geen nieuws, dit. Toch? Voor Btw-aftrek heb je een correcte (!) factuur nodig om daarmee te bewijzen dat die (Btw op de) kosten zakelijk waren en voor jouw bedrijf waren. En dus aftrekbaar.
Dat werkt al jaren zo (sinds 1968 om precies te zijn, en daarvoor vast ook – maar dat is wat voor mijn tijd).

Het grappige (of droevige, zo je wilt) is dat er altijd weer ondernemers zijn (en klanten, leveranciers) die denken dat dat niet voor hen geldt. Iedere keer dan dus weer ‘gedoe’ (om die factuur alsnog boven tafel te krijgen) of geen Btw-aftrek (en dat is toch weer zonde geld). Of dus iets doen wat niet mag en dat bij een belastingcontrole zonder pardon geschrapt en nageheven wordt.
De Rechtbank Den Bosch heeft het voor alle zekerheid maar weer eens bevestigd: zonder (correcte, op naam gestelde) factuur geen Btw-aftrek.
Is dat altijd zo? Ja, dat is altijd zo. Met natuurlijk wel weer een paar kleine uitzonderingen (we blijven NL per slot van rekening). En in de praktijk wordt niet altijd ieder potlood scherp geslepen bij een belastingcontrole, maar fout = fout en blijft fout.
Mooier kon ook de rechter het ook niet maken, en makkelijker ook niet.