De Btw gaat op de schop, en goed ook!

Langzaamaan komen de ideeën en plannen van de nieuwe regering voor ingrijpende verbouwing(en) van het belastingstelsel bovendrijven en ze zijn heel wat van plan de komende jaren! Op zich niet zo vreemd: veel basisregels van nu stammen nog uit 2001 (Inkomstenbelasting) toen het internet nog voor ‘nerds’ was, mobiel bellen redelijk bijzonder en we het woord ‘wifi’ nog moesten bedenken.
Eerst de plannen voor veranderingen in de Btw en dat zijn er dus nogal wat lees je hier. De meeste #ophef tot nu toe is er over de nieuwe ‘voucher-regeling’ en de gewijzigde Kleine Ondernemersregeling.
De nieuwe ‘voucher-regeling’ (cadeaubonnen mag ook): nu is het zo dat de verkoop van cadeaubonnen op zich Btw-vrij is, pas als met die bonnen ook iets gekocht wordt moet er over dat gekochte Btw worden afgedragen. Dat wordt dus anders: al bij de verkoop van de cadeaubon moet Btw worden afgedragen en dus (veel) eerder. Alleen als de verkoper/winkel zowel hoog als laagtarief goederen verkoopt hoeft pas bij de feitelijke verkoop de Btw afgerekend te worden met de fiscus (wat wel logisch is als je even nadenkt). Heb je dus alleen hoog tarief goederen in je winkel dan ben je nogal de pineut. Op onze vak fora circuleert al het advies aan die winkeliers aan te raden een standaardje met candybars (want 6% 9%) naast de kassa te zetten… Tijdschriften is ook goed trouwens.
De vernieuwde KOR (vanaf 2020) krijgt ook nogal wat voeten in de aarde, als ik probeer vooruit te denken zelfs heel wat voeten omdat het totaal anders denken en rekenen is dan de KOR die we nu kennen. Die nieuwe KOR gaat ook behoorlijk grote verschuivingen geven in wat handig/slim is en wat niet. We hebben nog een jaartje om dat allemaal uit te pluizen, dus: je hoort nog.
Begin 2019 komen de nieuwe plannen voor de Inkomstenbelasting beschikbaar en ook daar staat een stevige verbouwing gepland. Dus het was nog lang onrustig in 2019 in belastingland….. Liedje!