Het jaarlijkse zorgpremie-circus is weer in de stad

Sinds 2006 (ja, zolang hebben we dit systeem al..) bekend: tussen de pepernoten en de kerstkransjes ‘moeten’ (kunnen) we ons weer druk gaan maken over onze zorgverzekering. Niks te ‘moeten’ natuurlijk, je kunt ook een boek gaan lezen of zo. Of omzet maken, belasting besparende dingen doen of je archief eindelijk eens opruimen. Ook nuttig.
Aan de andere kant: geld = geld en de zorgpremie is ook geld, veel geld zelfs en daar dus (weer) eens aandacht aan besteden kan geen kwaad.
Even kort samenvatten, want ingewikkeld. Je hebt twee categorieën van zorgverzekeringen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering en die twee hebben dan ook ieder weer twee varianten: de verzekering in natura en in geld (restitutie). En dan hebben we ook nog een heel bos vol met verzekeraars (nou ja: een paar grote bomen met vele zijtakjes eigenlijk).
De aanvullende verzekeringen zijn zo verschillend: als je die wilt vergelijken….. sterkte (en goed gokken op wat je in 2019 allemaal gaat krijgen aan ziektes en ongemakken) en ohja: check ook even of je die echt wel nodig hebt (en wat de kosten zijn versus de ‘opbrengsten’).
De basisverzekering is overal en altijd hetzelfde, soort van ‘one-size-fits-all’ dus en dat maakt ‘m dus vergelijkbaar. Het AD heeft -met dank aan de Consumentenbond- een handig infographje gemaakt met de maandelijkse kosten van 2018 & voor 2019. Als je wilt gaan checken, vergelijken en rekenen is dit wel een aardig startpunt zou ik denken. En als je het kunt betalen: kijk ook eens naar de optie de hele jaarpremie ineens te betalen in plaats van dat maandelijkse gedoe.