Voor de laatste (?) keer: de dividendbelasting

Wat een gedoe toch weer allemaal: over die ‘afgeschafte’ Dividendbelasting, die nu weer niet wordt afgeschaft (wat -schreef ik hier al een jaar geleden- ‘ie toch al niet werd, maar goed). Waar moet die ‘bespaarde’ 1,9 miljard dan heen? Naar ‘het bedrijfsleven’, aldus de regering. Mooi! Toch!
Want dat zijn wij, die ondernemers. Dus ik wou mijn bankrekeningnummer al opsturen, maar zo simpel is dat dus helaas even niet. Onder andere hier proberen ze het uit te leggen, inclusief cynisch commentaar. Hier doen ze het iets zakelijker.
Het zijn dus vooral de B.V.-ondernemers die gaan profiteren. Okay, even rekenen (want dat doe ik nou eenmaal): 1,9 miljard dus. Hoeveel B.V. ’s zijn er in NL? Volgens het CBS ruim 355.000 dus. Dus € 1,9 miljard voordeel gedeeld door 355.000 B.V. ’s is dus per B.V. gemiddeld…… € 5.350. Per jaar. Okay! Dank!
Was er deze week ook nog wat ander nieuws op het ‘dividendfront’: ‘we’ zijn door slimme doortrapte ‘bankiers’ de afgelopen jaren voor miljarden opgelicht, via de dividendbelasting. En dan -als ik het goed begrijp- juist via de regeling die de regering wilde afschaffen (de voorheffing).
Rare jongens, die Romeinen politici.