DBA: Hold your horses!

Soms (soms!?) loopt de werkelijkheid sneller dan de wenselijkheid. Vorige weer schreef ik hier een (korte) uitleg over de DBA en de stand van zaken. Afgelopen week buitelden de bestuurders, politici en weet-ik-veel-wie-ook-nog over elkaar heen met meningen, visies, toekomstverwachtingen en stippen op de horizon.
AdNWeb Contract
Beginnen we met StasFin Wiebes die aan het VNO-NCW uitlegde dat er echt niets aan de hand is. Mooi! Toch? En omdat er niets aan de hand is stelt het CDA 25 (25!) vragen, gaat de VVD nadenken over uitstel, zelfs afstel van de DBA-regels en begint ook de PvdA zich te roeren. Jaja ik weet het: er komen verkiezingen aan en zo ’n 1,2 miljoen ondernemers (+ partners, kinderen, familie, bekenden en relaties..) dat zijn een hoop stemmen…..
En toen? Dus? Wat gaan, moeten we nou doen?
Ja, dat is even lastig. Nog even kort samengevat:
De wet DBA is ingegaan per 01-05-2016 en heeft een ‘proefperiode’ van een jaar, dus tot 01-05-2017. Tot mei 2017 krijgt iedereen de tijd de zaakjes te regelen en tijdens de proefperiode zal de Belastingdienst haar naheffingsguillotine nog niet gebruiken en gelden de oude VAR-verklaringen nog als het om dezelfde werkzaamheden gaat.
Wat is dan nu (nu!!) het beste advies? Met de beste kennis van nu (!)….:

Werk je (als opdrachtgever of opdrachtnemer) nu nog met iemand met een VAR-verklaring 2015/2016 en is de klus waar het om gaat nog steeds hetzelfde? Dan kun je het beste wachten totdat er meer duidelijkheid is. Ergens eind maart 2017 wordt het wel tijd de stand van zaken eens goed op te nemen en te bekijken wat de beste actie is.

Ben je na mei 2016 is nieuws begonnen, of met een nieuw iemand die geen VAR (Wuo, DGA) heeft? Dan moet je nu wel iets doen: een contract opstellen volgens de modelcontractenkast. Of iets anders, of …. Maar doe iets!