13 miljard appeltjes

Zo! Dat was deze week eens stevig ingrijpen van en door de EU: of Apple even 13 miljard aan achterstallige winstbelasting over wil maken aan Ierland. Zowel Apple als Ierland zijn inmiddels in beroep gegaan tegen deze beslissing, dus de definitieve uitkomst gaat nog  jááááren duren dus. En natuurlijk: uitstel van betaling totdat…
AdNWeb Kassa
Maar desalniettemin: ’t is wat, de beslissing zelf en het bedrag natuurlijk ook. Niet dat Apple hierdoor zal omvallen, ze schijnen ruim 230 miljard dollar belastingvrij geparkeerd te hebben op de Bermuda’s. Dus de iPhone7 komt er gewoon. Volgens de Apple-baas Tim Cook gaat het om het principe, althans zo schrijft hij in zijn brief aan alle Appleklanten.

En Ierland? Ierland (en trouwens ook Luxemburg, Nederland, …) zijn niet blij omdat het door de EU -met terugwerkende kracht- onderuit halen van afspraken tussen landen en bedrijven (zogenaamde ‘ruling’s’, weet je ook gelijk wat dat woord betekent) wel heel erg ver gaat, zeker als het over een periode van een jaartje of 20 terug gaat. En daar zijn de grote bedrijven natuurlijk ook niet blij mee: dachten ze het goed (en goedkoop) geregeld te hebben….. Amazon zit ook in Ierland, eBay in Luxemburg, U2 en de Rolling Stones in Nederland, Google zit ook in Ierland, ….
Dat gaat een gedenkwaardig bloedbad worden als de EU hiermee doorgaat.

Maar misschien heeft de EU ook wel gewoon gelijk? Ja, dat zou zomaar kunnen ja. Kwestie van politiek en nog wat andere zaken (vul die zelf maar in).
Maar alles bij elkaar opgeteld: rare meiden bij die EU….
Voordeeltje wel: als deze trucjes niet meer kunnen (mogen) zullen al die landen andere manieren moeten vinden om de grote internationale bedrijven binnen hun landsgrenzen te houden. Het verlagen van de winstbelasting bijvoorbeeld, de Vennootschapsbelasting in ons land dus en dat moet dan ook voor gewone, Nederlandse bedrijven. Mooi toch?
(En dan maar blijven roepen dat al die ‘nationalistische populistische’ tendensen niet goed zijn……).