Huurhuis zakelijk aftrekbaar

Ja, dat was toch wel even een verrassing: de uitspraak van de Hoge Raad over ondernemers met een huurhuis en een kantoor of werkruimte in/aan huis. Die ondernemers kunnen de huurkosten aftrekken, als… De Belastingdienst stond dat nooit toe, maar nu wel.
AdNWeb Baby
Verschillende lagere rechters weigerden in het verleden die aftrek (de Belastingdienst dus ook), sommige rechters dan weer niet en de Belastingdienst wilde weten hoe het nou zat en heeft de hoogste rechter om een uitspraak gevraagd en die is er in augustus gekomen. Verrassend!
Hoe zit het dan nu?
Kort samengevat:
Het gaat dus om een huurwoning (over koopwoningen gaat het dus niet en ondernemers die via een B.V. werken hebben ook niets aan deze uitspraak), de werkruimte moet tenminste 10% van het huis beslaan, de enige werkruimte zijn waarover de onderneming beschikt en het huurrecht moet vanaf het begin (van de huur of de onderneming) aan het bedrijf worden toegerekend. Als dat zo is mag de hele huur van het huis als bedrijfskosten van de winst worden afgetrokken, daar staat dan een correctie (bijtelling) tegenover van de huurwaarde (daar is een tabel voor).  Voor de overige huisvestingskosten (nuts, ozb, etc.) gelden dan weer iets andere regels, maar die aftrek kan dus ook, deels.

Dus:
Zolang dit ‘gat’ in de wetgeving niet is gerepareerd (want dat zal vast gebeuren) kan een hurende ondernemer een (soms redelijk stevige) zakelijke aftrekpost gaan claimen. Alleen -helaas- wel vanaf een nieuw huurhuis, of een nieuwe onderneming. Dus wie het vanaf het begin (huur, bedrijf) niet gedaan heeft grijpt mis en dat zijn eigenlijk de meeste ondernemers.
We (= mijn beroepsgroep) gaan erop broeden….
Oja… één probleempje is al opgedoken. Wie huurtoeslag heeft moet wel opletten: als het bedrijf de huur ‘betaalt’ (op papier) en/of als de huur dan alleen de ‘bijtelling’ is gaat mogelijk behoorlijk wat geld (toeslag) mislopen.