De Belastingdienst deelde mee dat er voor 01 mei al 10,3 miljoen aangiften Inkomstenbelasting waren ingediend. Zo, dat zijn er heel wat! Ook zijn er 3,2 miljoen verzoeken voor uitstel ingediend en dat betekent dus dat er -tenminste- 13,5 miljoen aangiftes Inkomstenbelasting ingediend gaan worden. Of meer, dat kan ook nog.
Dertien komma vijf miljoen! We zijn volgens mij met zo ’n 18 miljoen inwoners in NL en dus doet 75% van ons (kinderen en ouden-van-dagen meegeteld) aangifte Inkomstenbelasting blijkbaar, wat dan maar weer eens bewijst dat ons belastingsysteem veel te ingewikkeld is geworden. We hebben allerlei voorheffingen opgetuigd die ervoor moeten zorgen dat iemand bij ontvangst van het inkomen al voldoende belasting heeft afgedragen (de loonheffing dus vooral, een technisch enorm complexe wetgeving) en blijkbaar werkt dat dus niet, althans niet in minstens 75% van de gevallen. Misschien toch maar eens iets doen aan het versimpelen? Scheelt een hoop werk, voor de overheid en voor ons. Toch?
Maand: mei 2025
De belastingplannen voor 2026
Regeren is vooruitzien, dus als de regering komt met haar fiscale plannen voor 2026 is het opletten geblazen. Vooralsnog (want er komt vast nog wel wat meer) is het allemaal niet enorm revolutionair, klein grut vooral. Maar vele kleintjes maken vaak wel een grote, dus we gaan even kijken.
Voor zakelijke auto ’s en fietsen wordt er nogal wat veranderd en dat geldt ook voor allerlei milieugerelateerde heffingen en heffingssystemen. Voor Box 3 wordt de heffing op overige bezittingen (2e huizen, verhuurde panden, aandelen, crypto e.d.) weer stevig verhoogd naar 7,78% en het heffingsvrije vermogen wordt stevig verlaagd, dus wie vermogen heeft moet meer gaan betalen – zeker wie meer heeft dan alleen (spaar-)geld.
De ’tabelcorrectiefactor’ (TCF) wordt niet volledig doorgevoerd (TCF is de aanpassing aan de inflatie), oftewel: de heffingskortingen lopen niet mee met de inflatie en dus wordt de belastingheffing hoger want de aftrek volgt de inflatie niet.
Samengevat: het wordt er in 2026 fiscaal allemaal weer niet goedkoper op, en dan zijn we nog niet eens in 2026 aangekomen. Wat ze een jaar geleden voor 2025 bedacht hadden blijkt soms ook al een dure grap te zijn.