‘Den Haag’ krijgt de fiscale rechtshulp nog niet geregeld

De ‘Toeslagenaffaire’, wie kent ‘m niet. ‘We’ zijn er al jaren mee bezig, maar echt opschieten wilt het blijkbaar nog steeds niet. Los van wat er gebeurd is en hoe dat rechtgezet moet worden zijn er in ieder geval twee zaken die sinds die tijd wel zijn aangepakt. Rechters geloven de Belastingdienst (nu: Dienst Toeslagen) niet meer alleen op hun blauwe ogen en er is een plan om in de fiscale knel geraakte burgers professioneel bij te staan in hun strijd tegen de instanties.

Alleen: hoe moet die professionele ondersteuning dan geregeld (en vooral ook betaald) worden? Daarover woedt in Den Haag blijkbaar een heftige strijd tussen belanghebbenden (belanghebbenden, want het gaat natuurlijk om veel extra banen en veel extra geld). Het hele plan zou na de zomervakantie 2024 moeten gaan werken, maar of dat gaat lukken? Het lijkt er niet op.
Bijzonder is (vind ik) dan wel weer dat er allang allerlei soorten van ‘rechtshulp’ zijn, die noemen wij bijvoorbeeld belastingadviseurs, boekhouders, fiscalisten, fiscaal dienstverleners e.d. Als de eerder genoemde rechters die professionals eerder en zwaarder hadden meegewogen in hun uitspraken durf ik te stellen dat de Toeslagenaffaire heel wat milder had kunnen zijn. Ik herinner me nog levendig de vragen om hulp van vakgenoten op vakfora die probeerden hun cliënten bij te staan, maar wier werk als niet relevant terzijde werd geschoven door rechters en als onvolledig en onbetrouwbaar door de Belastingdienst werd afgedaan.
Om dat alles op te lossen gaan we dus nu weer een nieuw, duur en log apparaat bouwen. Tja.