De verplichte AOV komt er nu écht aan

Nou ja, écht. Dat duurt nog wel even en we krijgen binnenkort ook een nieuwe regering met vast weer eigen wensen en ideeën. Maar het jaren geleden ingezette proces dendert voorlopig gewoon door: de nog even zittende regering heeft het wetsvoorstel voor die verplichte AOV gepubliceerd. En zoals tegenwoordig gebruikelijk: we mogen onze mening geven via een internetconsultatie.

Voor een samenvatting van het plan verwijs ik naar de eerder gegeven link. Het is weer een bijzonder plan al met al en zoals vaker: one-size-fits all, alleen de zelfstandigen die via een B.V. ondernemen ontspringen de dans. Er komt wel een opt-outregeling voor de zelfstandigen die al een passende verzekering hebben, of die voor ingangsdatum van de wet afsluiten. Wachttijd (het zogenaamde A-risico): een jaar, dus in het eerste jaar geen uitkering. Die verzekering die ik nu wel eens via reclames zie langskomen voldoet niet aan de regels van deze wet, de premie is te laag.

Voor wie zich verder wil oriënteren op wat komen gaat verwijs ik nogmaals naar een lange draad op Higherlevel over deze kwestie: leerzaam!