2024: (weer) de nieuwe regels

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen….: een overzicht van de nieuwe fiscale regels vanaf 2024. Helemaal gek word je er af en toe van: overal opsommingen van de veranderingen en nergens zijn ze compleet. Het zal de prijs voor onze vergevorderde beschaving zijn, denk ik dan maar iedere keer.

Ook dit overzicht is dus weer niet helemaal compleet, maar zit er wel redelijk dichtbij. De grote vraag is natuurlijk: en wat kun je nu het beste doen? Dat is altijd een lastige vraag, want dat hangt (ook) af van ieders persoonlijke en zakelijke situatie. Oftewel – in 21e eeuws taalgebruik – dat is maatwerk.
Algemene conclusie: goedkoper (qua fiscale afdrachten in ieder geval) wordt het er allemaal niet op. Vooral de kleine(re) zelfstandig ondernemer is de pineut: lagere Zelfstandigenaftrek, lagere MKB-winstvrijstelling. Ook degenen met een hoger inkomen zijn de pineut (versnelde inkomensafhankelijke afbouw algemene heffingskorting) en degenen met vermogen in Box 3 (hoewel dat nog wel even een dingetje blijft dit jaar – hoe gaat de komende uitspraak van de Hoge Raad uitvallen).
Gewoon blijven ademhalen zou ik willen zeggen. Maar ook wel blijven rekenen!
En oh ja: de kritiek uit mijn vakgebied over het ‘populistische haastwerk’ in de 2e Kamer eind 2023 zwelt aan. En terecht.