Box 3: geen rente op betaalrekeningen

In de soap rond het Box 3-gebeuren zijn er weer twee nieuwe lootjes uitgeschoten aan de toch al zo goed uitgedijde boom. De eerste is de plots ontstane discussie over het heffen van Box 3-belasting over betaalrekeningen en die heeft iedereen. Betaalrekeningen tellen immers wel mee in je bezit in Box 3, maar geven geen rente. Dus is het ‘oneerlijk’ dat over de saldi daarop belasting wordt geheven.

Nou is ‘oneerlijk’ geen juridische term en daar kan een rechter dus niets mee. In het huidige tijdperk kan de rechter echter wel iets met het feit dat het rendement op zo ’n rekening nihil is en het dus onwettig is daar dan belasting over te heffen. En hoppa: nieuwe bezwaarschriften en vervolgens rechtszaken. Slimmerikken hebben ook al bedacht: voor 31 december geld van je spaarrekening naar je betaalrekening overboeken en dat op 02 januari weer terugschuiven.
Het andere nieuwe lootje is eenzelfde soort kwestie: een tweede huis dat niet wordt verhuurd en dus ook geen rendement heeft, maar over de waarde wordt wel belasting geheven nu, zelfs ruim 6%. Hoppa, daar gaan we weer.

En er is nog ander nieuws op komst: wat wordt het fictieve rendement voor 2023 op spaargeld? Het lijkt erop dat dat wel eens 0,92% kan gaan worden (voor 2022 was het nog 0,01%).