Trein beperking aantal zelfstandigen rijdt door

De regering gaat in hoog tempo verder met het doorontwikkelen van nieuwe wetgeving om het onderscheid tussen ‘zelfstandige’ en ‘werknemer’ scherper te krijgen. Daardoor (aldus de regering) wordt de positie van werknemers sterker, en ook die van de ‘schijnzelfstandigen’ die met de komende nieuwe regels sneller ‘werknemer’ zullen zijn. Vorige week publiceerde de regering een voortgangsnota (als antwoord op vragen uit de Tweede Kamer).

Centraal in het denken van de regering staan de begrippen ‘instructies en toezicht’ en ‘inbedding’. In principe is iemand die (vaak letterlijk) in de organisatie van een opdrachtgever werkt en ook krijgt voorgeschreven wat te doen geen zelfstandige, maar werknemer, en is de opdrachtgever dan dus ook geen opdrachtgever, maar werkgever (met alle juridische, fiscale en sociaalrechtelijke verplichtingen van dien).
Als die iemand per uur betaald wordt en per uur meer krijgt dan een bepaald uurbedrag (nog vast te stellen) is dat dan weer niet zo, tenzij die ‘instructies en toezicht’ en ‘inbedding’ zo dominant zijn dat een hoog uurtarief ondergeschikt is. Kortom: een (de zoveelste) poging een grens te trekken tussen wat een werknemer is en wat een echte zelfstandige (zzp ‘er, zmp ‘er, dga met een eigen B.V.). Ik las ook de column van iemand die hier een mening over heeft (hoor je het ook een van een ander).
Over enige tijd komt er ook een internetconsultatie waar iedereen zijn/haar plasje over de plannen mag doen.
Zoals het plaatje bij dit artikel zegt: ‘change ahead’, want dit gaat voor veel ondernemers die (al dan niet af en toe) hulp inhuren mogelijk grote veranderingen betekenen. Of niet natuurlijk…..