Het jaarverslag Belastingdienst 2022: € 307.000.000.000 opgehaald

Vorige week schreef ik hier over het jaarrapport van de nieuwe inspectie die de belastinginspectie inspecteert. Afgelopen week publiceerde die Belastingdienst zelf haar jaarverslag 2022.
Lang verhaal kort: in 2022 haalde die Belastingdienst 307 miljard aan belastingen en premies op. Met zo ’n 17,5 miljoen inwoners is dat dus gemiddeld ruim € 17.500 p/p. Ander sommetje: bij de Belastingdienst werken nu zo ’n 25.000 mensen die dus p/p zorgen voor een ruime € 13 miljoen aan omzet inkomsten (zo, dat is nog eens een arbeidsproductiviteit!).


Altijd leuk, zo’n jaarverslag. Vind ik dan, ik pluk er een paar leuke punten uit.
De Belastingdienst ziet in haar clientèle 3 groepen: burgers (particulieren), MKB en Grote Organisaties en Ondernemingen. De groep burgers was blijkbaar het meeste werk, met de minste opbrengst: 6,5 miljard. Het MKB bracht 99 miljard op en de Grote Ondernemingen 202 miljard. ‘Eerlijk’ is deze vergelijking natuurlijk niet omdat veel belastingheffing nou eenmaal via ondernemingen loopt (denk aan de Btw, Loonheffing) terwijl ze feitelijk en uiteindelijk door die burgers betaald worden.
Ander interessant feitje: in 2022 werden er 8.707 boekenonderzoeken uitgevoerd met als resultaat € 839 miljoen aan naheffingen en navorderingen, gemiddeld dus ruim € 96.000 per boekenonderzoek. Dus: als ze langskomen …..
Ook interessant: wat vindt ‘men’ van de prestaties van de Belastingdienst? Dat staat in de bijlage: de Belastingdienst scoort van een ruim 6je tot een mager 7tje. Je gaat ermee over (want geen onvoldoendes), maar een voorteken van een glanzende carrière is het niet.
Laatste leuke feitje wat mij betreft: er zijn 674 dossiers van zeer vermogende medelanders en die krijgen natuurlijk ‘speciale aandacht’. Logisch, dat doet ieder bedrijf bij zijn grote klanten.