Banken kijken steeds meer met U mee

Ik schreef er hier al vaker over: de overheid verplicht steeds meer instellingen en bedrijven om het (financiële) gedrag van hun klandizie te monitoren, op zoek naar (aanwijzingen voor) crimineel geld. Naar verluid zijn er bij banken bijvoorbeeld inmiddels al zo ’n 25.000 mensen dagelijks met dit speurwerk bezig. Wat doen ze dan? Ze zoeken naar bij- of afschrijvingen die mogelijk (!) duiden op zwart geldtransacties. Dat doen ze natuurlijk (neem ik aan) niet door constant over je schouder mee te kijken bij iedere betaling, er zal een geautomatiseerd systeem op de achtergrond draaien die alle mogelijke problemen eruit vist en op het bureau van zo ’n medewerker legt met de vraag: verdacht, actie?

Inmiddels gaan steeds meer mensen hier last van krijgen. In het AD van afgelopen week vertelt het Kifid er het een en ander over. Er komen ook steeds vaker signalen vanuit bedrijven dat ze op bepaalde bij- of afschrijvingen door hun bank worden aangesproken, zelfs het (tijdelijk) bevriezen van bankrekeningen schijnt steeds vaker voor te komen. Het afstorten van contant geld (b)lijkt een aandachtspunt te zijn en dat is natuurlijk een probleem voor de horeca, winkels en andere bedrijven waar nog steeds met contant geld wordt betaald. Ook overboekingen naar ‘verdachte’ leveranciers begint langzaamaan een aandachtspunt te worden, net zoals het ontvangen van geld van (mogelijk) ‘verdachte’ bronnen (=klanten). Eigenlijk is dus onderhand iedere transactie die afwijkt van wat ‘gebruikelijk’ (of wenselijk) is een aandachtspunt geworden.
Dat de overheid probeert het ‘de illegaliteit’ moeilijk te maken is op zich natuurlijk logisch, maar om daar nou iedereen voor de monitoren en zelfs lastig te vallen (sleepnet)? Hoe dan ook: wees er dus alert op, hoewel ik ook geen idee heb hoe je dat moet doen. Overigens: ook mensen in mijn vak, notarissen en anderen met intermediaire functies vallen onder diezelfde wet en moeten dus hetzelfde doen.