Het Corona-tijdperk, week 160: Bijltjesdag?

Boontje komt om zijn loontje, je kent dat gezegde?
Dat geldt nu voor vele, tienduizenden zelfs, ondernemers die in de Coronatijd gebruik maakten van de steunsubsidies en/of de mogelijkheid om uitstel van het betalen van allerlei soorten van belastingen te krijgen.

Voor die subsidies is vaak de tijd om te verantwoorden en af te rekenen al gekomen, voor het verkregen uitstel is nu ook te tijd om alsnog te gaan betalen (aflossen) aangebroken. De verwachting is dat afrekenen voor die tienduizenden ondernemers teveel van het goede gaat worden: ze gaan dat niet redden. Of het kost zoveel moeite dat bedrijven jarenlang op een houtje moeten blijven bijten om het financiële hoofd boven water te kunnen houden (inmiddels ook bekend onder de term ‘Zombiebedrijven’).