Overheid verder op jacht naar zwart geld

Eerder schreef ik hier al over plannen om een EU-brede (en door de EU gecontroleerde) digitale Euro in te voeren. Nu is er ook een nieuw plan: iedere PINbetaling van meer dan € 100 moet geregistreerd worden in een centrale database waar banken in kunnen kijken (ja echt, iedere PINbetaling van meer dan € 100). Het nut van dit alles? Het opsporen van zwart geld. De banken zijn enthousiast, MinFin Kaag ook.

Afgelopen week zag ik ook een brief van de Rabobank aan een klant (pdf) die ook wel in dit rijtje aanzwellende controle past. Tjonge. Ben ik nog teveel van de oude stempel om me af te vragen: waar bemoeien ze zich mee?
Tot slot van dit bericht over ‘controle’: de Belastingdienst gaat geen mensen meer volgen op zoek naar ‘risicogedrag’ (want dat mag niet meer, want risico op discriminatie enzo), ze gaan bedrijven en aangiften volgen. Als een bedrijf en een mens dezelfde zijn (zoals bij eenmanszaken), dat doet er dan niet meer toe. Slim hè: zelfde klus, ander etiket. Mooie naam ook voor dat etiket: WOLB. Dus als er iets fout gaat ligt dat niet aan jou, dat ligt aan je aangifte!
Mooie tijden leven we in.