CBDC (digitale munt): gevaarlijk of niet?

CBDC, wat is dat nou weer? De afkorting staat voor Central Bank Digital Currency, uitleg vind je onder andere hier. Het invoeren van die CBDC is nog een plan, een idee, afkomstig van de EU. Een idee waar heel veel mensen mordicus tegen zijn en de publieke tribune bij de ‘rumoerige’ bespreking van dat idee in de Tweede Kamer was dan ook afgeladen vol. Check Twitter maar eens op #cbdc en je krijgt een idee van de wat er allemaal over gedacht wordt.

De grootste klacht, of angst beter opgeschreven, is dat de overheid via CBDC inzicht krijgt in ieders bestedingsgedrag en zelfs kan ingrijpen als hen dat bestedingsgedrag niet zint; dan kom je er bij het betalen van je sixpack bij de kassa achter dat de overheid vindt dat je deze week wel genoeg alcohol gedronken hebt, dus helaas: no money. Is dat Wappie-denken? Misschien. Misschien ook niet, ik weet het ook niet. Maar wat ik wel weet is dat alles wat kan gebeuren uiteindelijk ook zal gebeuren.